МАРИНА ДЕКОВА - Фитнес треньор и Вдъхновител

Как сънят влияе на психическото и физическото ни здраве

 Днес ще отворя темата за съня и връзката му с това да сме в добра форма и в добро психично здраве, тъй като сънят засяга метаболизма и централната нервна система. Проучването е публикувано през ноември 2015 г., но ще пиша и от личен опит.


Липсата на достатъчно качествен и количествен сън води до намаляване на хормона лептин и респективно до увеличаването на други два хормона – грелин и кортизол. Лептинът е хормон, който повишава чувството ни на ситост, което от своя страна регулира приема на храна и разхода на енергия. При ниски нива на лептин апетитът се повишава, което може да доведе до често преяждане, просто защото е невъзможно да се заситим от понижения лептин.


А за да усетим още по-голяма дупка в стомаха и прилошаване, от своя страна повишеният грелин кара тялото ни да жадува и да консумира богата на калории храна, за да компенсира липсата на енергия.


Това е и причината при системно недоспиване да се нахвърляме на храни, богати на бързи въглехидрати и с ниско качество (шоколад, сладкиши и солени закуски), които да компенсират тази енергия.


Високите нива на кортизол увеличават също чувството на глад и могат да забавят метаболизма. Също така увеличават тревожността, което ни кара да сме по-изнервени и притеснени. Както ми сподели една приятелка, откакто започна да спи малко повече: "Абе, нямам вече шум в ушите".


Тези фактори са една сериозна причина майки на бебета, които полагат грижи за тях нощно време, с накъсан и кратък сън, не само да не могат да свалят килограми, а и да качат повече, отколкото са свалили след раждането.


Поне при мен беше такъв случаят. На седмия ден след като родих бях 55 кг, а след 5-6 месеца кърмене и безсънни нощи – 59 кг.


След като спрях кърменето, което продължи 1 година и Любов започна да спи по цяла нощ непробудно (12 часа), свалих 6-7 кг, без да променям нищо в храненето и движението.


За съжаление и опитът ми, свързан с работа с майки на бебета, които нямат продължителен непрекъснат сън, влизат много по-бавно и трудно във форма.


Много изследвания показват връзката между продължителността на съня и затлъстяването, както при възрастни, така и при деца, което предполага, че кратката продължителност на съня може да бъде причина за наддаване на тегло и е важен рисков фактор за развитие на инсулинова резистентност, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Мета-анализ е разкрил, че всяко намаляване на 1 час сън на ден е свързано с увеличение с 0,35 кг.


Оптималното време за сън е 8 часа като интервалът, в който аз спя, е между 23:00 и 7:00 часа. Специалисти определят, че времето за най-качествен сън е между 22:00 и 6:00.


Това са една малка част от ползите на качествения сън, който е неизменна част от живота на хора, които се грижат за себе си и своето физическо и ментално здраве (изключвам екстремните периоди на бебе в дома).

И така, надявам се да сте изхвърлили вече дебелите памучни пижами и бодри, весели, засмяни да посрещнем новата седмица.