МАРИНА ДЕКОВА - Фитнес треньор и Вдъхновител

Тренировки или хранене - кое е по важно?

Кокошката или яйцето?

Известен фитнес треньор накара сивото ми вещество да се размърда и да споделя лично мнение. Първо не съм сигурна дали той подкрепя положително или отрицателно своето мнение. Не става ясно. И второ въпросът е дали е по-лесно да стоиш на едно място, вместо да се движиш, за да изгориш 500 калории.

За някои хора, сигурно е по-лесно, но аз не се включвам в тези редици и ще обясня защо.

За мен е 10 пъти по-лесно да се движа, отколкото да стоя на едно място. Може би не случайно професията ми е такава - да мотивирам хората, чрез личен пример какви са ползите от движението. Личен е примера, защото ми идва естествено да го правя. Не ми е в природата да стоя статично, всичко започва да ме боли, както и да падам в ниски емоционални тонове. Поривите и нуждите на тялото ми са да се движи, слушам го, давам му го и "съм промяната, която искам да видя в света".


Желанието ми е хората да се движат все повече, не толкова да ядът по-малко.


Ползите от движение не се свеждат единствено до изгаряне на калории. Ние се движим, за да сме в баланс с духа, тялото и всичко живо и не живо, което ни заобикаля.
Ние сме родени да се движим, освен ако не използваме движението, като средство за задоволяване на нарцистичните ни потребности (т.е. да изглеждаме добре).
Да, разбира се, че спортуващият човек изглежда добре, но това е само една полза, а има още много.


Хармонията идваща от тялото,
общо здравословно състояние (хормони, кръвно налягане, правилно функциониращи органи, алергии, жизнена сила, добро ментално здраве и всички други ползи от движението, което включва дори и "най-елементарното" ходене);
умиротворена и смирена душа;
чувство на Единство.


Това ми дава движението. И да, предпочитам да се движа, отколкото да не ги изям тези 500 калории (като тук не става ясно дали тези 500 ккал са от здравословни или нездравословни източници), защото обичам движението. Докато се движа, времето губи своите измерения и престава да съществува. Мога да се движа с часове и да ги усетя, като един миг. Това искам да предам на хората.
Как да намерят любимата си физическа дейност и да я практикуват независимо дали са яли +- 500 ккал.


Кое предпочитате: Да се движите повече и да ядете повече или да се движите по-малко и да ядете по-малко?