МАРИНА ДЕКОВА - Фитнес треньор и Вдъхновител

Мисли на високи токчета


Редица синхронични ситуации, които се случиха напоследък, ме отведоха до изследване и писане по темата за обувките, които носим в ежедневието си.

Обувките на високи токчета са мощен символ на съвременната женска сексуалност и е доказано, че носят психосексуални ползи за нас жените. Предполага се, че този ефект може да е в резултат от преувеличение на прототипната женска походка (изпъкнало дупе назад и изпъчени гърди напред) или иначе казано прекалено избутване напред в областта на кръста, както и изпъчване на гръдния кош нагоре, което може да доведе до трайни изкривявания в гръбначния стълб.Спазването на социалните норми е ключов двигател в човешкото поведение и мода, включително използването на високи токчета е явна проява на това. Все пак ако ги използваме единствено по специални поводи и мероприятия, няма да има негативни последици в дългосрочен план.

От личен опит мога да споделя, че от дете имам проблем с откриването на правилната обувка и не знам дали и при вас е така, но при мен 90% от обувките ми нанасят рани/мазоли по краката. Това ми причиняваше сериозен дискомфорт, докато не открих обувките, които перфектно ми пасват на стила, ежедневието и комфорта на цялото тяло, а именно – маратонки с подходяща платформа и височина според формата на ходилото и целите ми.

Може би точно тук загубих голяма част от аудиотирята си, която прекарва ежедневието си зад бюро, в офис или просто дрескодът в обществото не позволява носенето на маратонки. И това е нормално, тъй като моят опит няма общо с вашия. Още повече фактът, че много обичам да ходя пеша и ако ежедневно минавам по 10-20 км. с неподходяща обувка, то сериозно бих навредила на здравето си.

Тази тема е необятно голяма и може би с времето ще изникват още и още неща за дописване, но за сега ще се спра на най-базовите точки, с които е добре да сме запознати, като живи човешки същества, обитаващи нечии тела, за които е препоръчително да се грижим, в ролята си на добри гостоприемници.

Независимо дали обувката е спортна, елегантна, ежедневна или друга, то едно от условията е тя да разполага с достатъчно широчина на пръстите отпред, както и да има разстояние от 12 мм от палеца до края на обувката (не по-малко от 10 мм и не повече от 17 мм), за да не се деформират ходилата и пръстите на краката.

Както става ясно, освен широчината, е важна и дължината на обувката, ако искаме ходилото и пръстите на краката ни да се чувстват комфортно.

Обувката трябва да бъде мека, лека и удобна за ходене и да съответства на анатомо-физиологичните особености на стъпалото, да има добра въздухопроходимост и да не нарушава кръвообращението. Ако в магазина сте я почувствали неудобна, то навярно по принцип няма да е удобна, а това я прави неподходяща и дори опасна.

Тясната и неудобна обувка може да деформира стъпалото, а в студено време, поради притискане на кръвоновсните съдове да причини измръзване (вечно ледени крака).

Токът не бива да надвиваша 2-3 см., тъй като обувките с висок ток изменят конфигурацията на стъпалото и пренасят неправилно центъра на тежестта върху предната част на пръстите, а от там го "отнасят" най-вече колената.

Споделям до какви евентуални последици може да доведе обувка, която е прекалено тясна (на широчина и дължина) или е на ток с височина повече от 2-3 см.:

1.       Променя цялата стойка на човека, което води до изкривявания в гръбначния стълб в лумбалната област и е възможно да се появят болки в кръста и коленете;
2.       Прави походката неустойчива, т.е. може да натовари излишно стави, лигаменти и сухожилия и да доведе до мускулен дисбаланс;
3.       Плоскостъпие, което е в следствие на атрофия на мускулите и връзките на ходилата. Този казус е напълно поправим, стига човек да има осъзнатост и чисто намерение за развитие;
4.       Измествания в костите на таза, протрузии и дискови хернии;
5.       Оформяне на Hallux Valgus, пръст „чукче“ и други деформации на ходилото;
6.       Остеоартрит;
7.       Намаляване на мобилността в глезените, което само при едно стъпване на криво, може да доведе до изкълчване и счупване;

Излиза така, че неподходящите обувки могат да са причина и за кариеси, но това е в кръга на шегата. И не точно, защото последните научни изследвания доказват тясната връзка между неправилната обувка и появата на редица здравословни казуси, включително и такива, които са свързани със зъбите. Връзката идва от изкривяването на гръбначния стълб.

Като препоръка към хората, които носят прекалено тесни обувки ежедневно, е да ги замените с нови, според широчината и дължината на ходилото ви.

А съветът към дамите, които носят обувки на висок ток е да:

-          ограничите носенето им,
-          ежедневно да масажирате ходилата с тенис топка или саморъчно в продължение на 5-10 мин. преди лягане,
-          не пропускате масажа и стречинга на прасците;

Ако дамата е свикнала да ходи единствено на висок ток, то свалянето на по-равна подметка трябва да бъде съпътствано с поетапно сваляне на височината с доста ежедневни масажи и разтягания, тъй като мускулите и сухожилията в областта се скъсяват. Рискът от контузии при рязко сваляне на токове е голям. 


Някои специалисти са на мнение, че равната подметка също не е напълно адекватен вариант и че трябва да има лека платформа на петата, отново за да се минимизира натоварването върху ставите на коленете. 

 

Моето мнение е, че обувката може да е с лека платформа на петата, но е препоръчително да се ходи и напълно бос, когато това е възможно, за да заздравяват мускулите на ходилото.

Генът IFS | Визия за здраве

(снимка от Генът IFS | Визия за здраве)

На последно място припомням, че правилната походка започва с правилното позициониране на ходилата и по-точно пръстите на краката, които трябва да сочат право напред (даже с лека вътрешна ротация, така че кутретата да са успоредни един на друг), както и широчината на разкрача трябва да е на широчината на таза.

(снимка от книгата "Diastasis recti:The Whole Body Solution to Abdominal Weakness and Separation")

Това активира правилно мускулатурата на бедрата, което от своя страна ще:

-          изгради една здрава сърцевина (core = мускулен корсет = коремно-поясна област),
-          предотврати болките в кръста,
-          помогне за събирането на диастазата,
-          помогне за по-правилна стойка;

Ходилата са фундаментът на цялото тяло, както е стабилната основа на една здрава къща. Затова е препоръчително да имаме информиран избор за последиците от едно или друго решение.

За намаляване на отоците в ходилата, глезените, колената и изобщо целите крака, препоръчвам приема на Leanea L-FLOW

Дава чувство на лекота в бедрата и е изцяло билков продукт, съдържащ жълта комунига, артишок, истинско еньовче и бромелаин.

 

Код за отстъпка - MARINA10
 
Източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4735171/

https://www.vionicshoes.com/blog/what-are-the-negative-effects-of-wearing-bad-shoes/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5537921/
"Хигиена, хранене и професионални болести" - учебник за студенти по медицина и общопрактикуващи лекар

Diastasis recti:The Whole Body Solution to Abdominal Weakness and Separation