МАРИНА ДЕКОВА - Фитнес треньор и Вдъхновител

Фасция и връзката ѝ с целулита и различни заболявания


Фасцията е тема, на която попаднах случайно, когато се подготвях за създаването на антицелулитната ми авторска програма “Бедра без целулит 2”, и бях изненадана колко голямо значение има тази тъкан за общото ни здравословно състояние, визията, вида на кожата, целулита и благополучието.


Ако “Бедра без целулит 2” е за начинаещи, то “Бедра без целулит 3” е за по-напреднали и опитни дами. Двете програми са взаимнодопълващи се, като в тях споделям ежедневни практики за мека кожа и изчистване на целулита. Фасцията е тънка обвивка на съединителната тъкан, която обгражда и държи всеки орган, кръвоносен съд, кост, нервно влакно и мускул на място. Тъканта осигурява не само вътрешна структура, но има и нерви, които я правят почти толкова чувствителна, колкото кожата. При стрес се стяга. ;) 

Намали стреса и тревожността с добавка Анксиовер, естествена формула от три специално подбрани и клинично доказани успокояващи съставки с цел бързо и ефективно да елиминира проявите на нервно-психическо напрежение. 

Промо код → MARINA10

Въпреки, че фасцията изглежда като един лист тъкан, тя всъщност се състои от множество слоеве с течност между тях, наречена хиалуронан. Проектиран е да се разтяга, докато се движим, но има някои неща, които карат фасцията да се удебели и да стане лепкава. Когато изсъхне, тя се стяга около мускулите, което може да ограничи подвижността и да причини появата на болезнени възли.

В резултат на липса на движение и неправилна стойка, фасцията може да стане толкова твърда, че да притисне нервите и дори мускулите.
Всеки, който работи на бюро и не се старае да го балансира с достатъчно упражнения, става скован и често има болки в гърба.Така че да се запитаме - има ли връзка между втвърдената фасция и болките в гърба? 

Международно изследване на фасцията показва, че отпускането и разтягането на влакната на нашата съединителна тъкан може да помогне за намаляване на проблемите с гърба.

Какво е фасцията всъщност?

Фасцията се състои от фибробласти и заобикалящата ги матрица. Фибробластите, на свой ред, са клетките на съединителната тъкан. Наред с други неща, те произвеждат колагеновите влакна, от които основно е изградена матрицата. Може да се каже, че, с колагена, те изграждат собствен дом и са обвивка на самите мускули.Фасцията служи, за да пренася енергия през цялата кинетична верига и няма как да бъде разтегната, защото няма контрактилна способност. Мускулите имат и е логично - ако искаме да отпуснем фасцията - да отпуснем мускулите в самата кинетична верига. Проблемът в този случай е следният: не всички мускули трябва да бъдат отпускани, за да са по-гъвкави. Илиопсоасът (iliopsoas) е такъв, хамстрингът (hamstring) - също. Понякога проблемът е и в баланса, разбирайте - успешно да седим на крак в продължение на една минута. Грешно е да се мисли за фасцията като за мускул. Ако фасцията можеше да се разтяга, представете си, че щяхме да се движим като сварени спагети в пространството.

Здравата фасция е гладка, хлъзгава и гъвкава. Факторите, които карат фасцията да стане гумена и да се набръчка, включват:
  • Начин на живот с ограничена физическа активност;
  • Стрес и ниски емоционални нива (срам, страх, гняв, тревога, обида и др.);
  • Повтарящо се движение, което претоварва една част на тялото;
  • Травма като операция или нараняване.
  • Липса на достатъчно хидратация, както и лошо състояние на лимфата.
Знаете ли, че имаме повече лимфна течност, отколкото кръв?
Трябва да накараме лимфата си да се движи ежедневно, за да се чувстваме живи, да сме свежи, да управляваме болката, да намалим възпалението и т.н. Лимфната течност поддържа нашите клетки влажни и хидратирани. Лимфата помага за транспортирането на хормони и хранителни вещества, както и премахва метаболитните отпадъци.

Препоръчвам следните хранителни добавки за лимфен дренаж и извеждане на задържаната подкожна вода:

Leanea L-flow - лимфен дренаж за лекота в крака, колене и глезени
Бяла Бреза и гръмотрън - Ефективно отвеждане на задържани телесни течности. Извежда отпадните метаболи и прави кожата уникално мека.

Промо код → MARINA10

Поддържането на нашата фасция здрава има много предимства за здравето, върху които науката тепърва хвърля светлина. Движението става по-лесно и без болка, подобрява се обемът на движение, кожата става по-мека и гладка, намалява се целулитът, но и нещо още по-сериозно - темата за фасцията заема място и в областта на онкологията.

Ако приемем, че поддържането на фасцията може да подобри фиброзата и възпалението, логично е да се запитаме дали вторично може да намали и забави растежа на раковото образувание.

Цитат от филма „The secret life of fascia” гласи следното:

Не очаквах онкологията да е един от основните дялове на медицината, в който изследването на фасцията ще заеме важна роля, с ценен принос. Не бих искал да издавам, но в бъдеще се очакват още такива приятни изненади

Резултатите от изследванията на фасцията ни показват, че в съединителната тъкан се крие източникът на необясними заболявания и болка, но също и огромният потенциал на изцелението.

Как да поддържаме фасцията гъвкава?

1. Повече движение. В последните няколко години не спирам да споделям, че едночасова тренировка далеч не е оптимално, за да компенсираме 23 часа заседнал начин на живот. Какво можем да направим за повече движение:
  • 10 000 крачки на ден минимум. Това е санитарният минимум, който всеки човек може да си позволи, каквото и ежедневие да води.
  • Тренировка с физически упражнения и разтягане. В груповите онлайн тренировки, които правим с момичетата, много наблягаме на стречинга и баланса на мускулите, които, от една страна, да са достатъчно стегнати и тонизирани, но от друга - разтегнати и с приличен обем на движение.
  • Допълнителен спорт, включващ повече движение - ходене, разходки сред природата (включително планинско катерене), плуване, каране на колело и всичко, което би увеличило общия енергиен разход.
2. Честa смяна на позата, в която стоим в ежедневието

3. Топла вана или сауна

4. Самомасаж с масажен ролер (foam roller)

5. Масаж при опитен терапевт, който може да повлияе на фасцията и засегнатите възли, ако има такива

6. Акупунктура: Вмъкването на акупунктурни игли в тригерните точки може да доведе до отпускане на напрегнати тъканни влакна.Масажът и движението помагат на колагеновите влакна да се подредят отново и на фибробласта да произведе свеж хиалуронин (хиалуронова киселина). Старата вода е заменена с нова. Фасцията може да се движи по-свободно.

Един масаж определено ще стимулира метаболизма. Нашето собствено движение ще предизвика повишаване на телесната температура, което, от своя страна, ще стимулира метаболизма. С всеки повишен градус получаваме 10% повишаване на ензимната активност.С редовно движение, само в рамките на три дни, фибробластите започват да произвеждат пресен колаген и освобождават блокираната фасция. Но това може да отнеме до една година, докато втвърдената тъкан се регенерира напълно. 

Изводът, който мога да направя за пореден път, изследвайки възможностите на тялото и духа, е, че движението е здраве, движението е живот! 

Един много нагледен пример, който мога да дам за съпоставка между движението и застоя, е свързан с природата, която толкова обичам - една река, която непрекъснато се движи, е бистра, чиста, в нея кипи живот, a от другата страна е блатото, което е в застой - мръсно, задръстено с какво ли не, без капка живот.

Движението е това, което ни крепи, което ни поддържа и, оказва се, което ни лекува. Разбира се, стига да е с правилна техника и с правилно подбрани движения!