МАРИНА ДЕКОВА - Фитнес треньор и Вдъхновител

Какво причинява кофеинът на тялото?


Как започва всяка сутрин? Алармата звъни, с усилие ставаш от леглото и се насочваш към банята, но с едничката мисъл - как ще си направиш онази ароматна, ободряваща напитка, без която иначе денят не може да започне за една немалка част от населението. Да, точно така, кафето! Кафето, което владее цял свят още от векове (има сведения за първата му поява през 9 век)
Но дали всъщност е толкова полезно, колкото и необходимо? 

Реших да проуча, тъй като самата аз съм голям фен на напитката, а доскоро бих се нарекла и зависима :)

А изводите и информацията, до които стигнах, реших да споделя и с вас.

Интересно е да отбележим, че кафето е най-пръсканата с пестициди култура по целия свят и ако избираме да пием кафе, то препоръката ми е да е с органичен произход и сигурен производител.

Това, което се е наложило през годините, е да пием кафе още със ставането сутрин, като това със сигурност не означава, че ще е първото и единствено кафе за деня за много хора. Имайте предвид, че последното нещо, от което тялото се нуждае сутрин е нещо, което има дехидратиращ ефект. Сутрин тялото крещи за вода и алкалност, която да задвижи лимфата и да се стартират очистителни процеси, а не черна напитка с висока киселинност и диуретичен ефект. Стана ми интересно как тялото реагира на кофеина в различните часове от денонощието и има ли изобщо разлика кога пием кафе. А изявление на д-р Андрю Хуберман определено ме накара да се замисля точно по този въпрос.

Какво причинява кофеинът на тялото?  

Кофеинът - независимо набавен чрез кафе или чай води до освобождаване на адреналин от надбъбречните ни жлези, което има тенденцията да активира т.нар. симпатикова нервна система, а това, на свой ред, ни кара да сме по-податливи на движение, тялото е малко по-пъргаво, така да се каже.

Едновременно с това се освобождават норепинефрин и епинефрин от малка група неврони, наречени „locus coeruleus". Така мозъкът "се налива" с малко епинефрин и в допълнение - се задейства увеличаване нивата на допамин, но не чрез директно освобождаване. Кофеинът увеличава чувствителността на допаминовите рецептори, така че където и в организма да има допамин, кофеинът усилва ефекта, но не е задължително да го удължава.

Другият ефект от кофеина, който може би е и най-важният е, че ефективно предотвратява действието на молекула, наречена аденозин. Аденозинът e молекула, която се натрупва, докато сме будни, а докато спим - нивата ѝ спадат до минимум. По определение, аденозинът служи за измерване на умората - така че ако останем будни за два дни - нивата на аденозин ще бъдат доста високи.От практическа гледна точка, аз лично се опитвам да огранича приема на кофеин (или по-голямото количество) до ранната част на деня, споделя д-р Андрю Хуберман.

Обикновено спирам напитките, съдържащи кофеин около 15:00-16:00ч следобед. Не приемам големи количества кофеин след 16:00ч и като цяло не пия кафе. Когато се събудим сутрин, в зависимост от това колко дълго и колко качествено сме спали, нивата на аденозин може да са паднали до 0, а това ни кара да сме нащрек, или може просто да е останало малко количество аденозин в тялото. Ако в тези случаи изпиете веднага едно кафе или напитка, съдържаща кофеин, същият се свързва с рецептора, към който аденозинът не може да се „прикрепи".

Това е чудесно, защото започвате да се събуждате, но след 14:00-15:00ч следобед, когато този кофеин изчезне, остава аденозинът, който на свой ред се свързва с рецепторите и така получавате следобеден „срив”.

Един от начините, по които можете  да избегнете това или поне да компенсирате доста от него, е да изчакате 90-120 минути след ставане сутрин преди да изпиете първото кафе. Така аденозинът ще продължи да се изчиства от организма през първата половина на деня.Защо когато някой спре кафето усеща „кофеинова зависимост”?

Кофеинът влияе върху аденозинът и заради връзката между аденозина и нервните клетки - начинът, по който те се свързват с кръвоносните съдове и капилярите, когато човек спре кофеина - се получават промени в кръвния поток, а оттам - главоболие.

По този начин прекалено перфузираме (оросяваме) мозъка. Кръвоносните съдове всъщност се разширяват, когато хората пият кофеин. Но това важи за хората адаптирали се към кофеин. За хората, които не са свикнали с него, кръвоносните съдове се свиват, и това е защото аденозинът и организмът са склонни да се регулират с течение на времето.

Ако преди сте пиели много кафе и изведнъж спрете, вероятно ще получите доста брутални главоболия заради промените в притока на кръв към мозъка ви.Дотук 1:0 за тезата да НЕ пием кафе сутрин… :D

Действието на кофеина се усеща след 30-та минута и продължава от 6 до 24 часа, в зависимост от това доколко се е разградил и усвоил в организма през тези първи 6 часа. Ако си от хората, които имат нужда от второ кафе, то вероятно си от тази група, при която усвояването на кофеин е приключило през първите часове - откъдето и нуждата от още една доза.

Но това определено не означава, че е редно, тъй като, на теория, ако първото кафе е било около 9:00 часа сутринта и сме изчакали с приема му 90-120 минути след ставане, това означава, че второто кафе се очертава да е около 15:00ч следобед. И така навлизаме в опасната зона, където ако пием кафе, то може да повлияе негативно върху съня след това, поради отложеното му действие.

Като човек, бил зависим от кофеина, бих казала, че прекомерната употреба на съставката под различни форми (най-вече в кафе) определено води до пристрастяване и неслучайно пиенето на кафе е наредено до други зависимости. Кафето е един от най-разпространените и законни наркотици в днешно време, но не много хора искат или могат да го осъзнаят. Една от причините да се причислява към тази група вещества е, както споменава и д-р Хуберман, че увеличава нивата на допамин, а допаминът е обвързан с краткотрайното щастие или още свързван с „временно чувство на еуфория”, както е и чувството от употребата на наркотични вещества.Кофеинът може да бъде зависимост като всяка друга - цигари, алкохол, секс, шопинг, така че е хубаво да наблюдаваме поведението си, спрямо тази напитка - какво ни дава и какво замества в живота ни. Защото зависимостите ни пречат на същинската реализация на мисията на душата ни. 

Нека си пием кафето с кеф и удоволствие, но е хубаво да сложим някакви здравословни граници на приема му, за да не попада в графа “зависимост” и да не е вредно за здравето ни. Моята препоръка е да се приема минимум два часа след ставане, да не е повече от едно кафе дневно и да не е всеки ден. Осмеляваш ли се? :)

Разбира се, за да не бъда линчувана от кафехолиците, трябва да обърнем внимание и на ползите от консумацията на кофеин, но в правилния момент от деня. :)

Кофеинът доказано влияе благоприятно на респираторната система и намалява симптомите на астма. Положително се отразява и върху кръвоносните съдове на мозъка, които ако са подути, причиняват болка - така се появява всъщност главоболието.

Някои сортове кафе пък са богати на антиоксиданти, така че не е без значение и качеството на кафето. Със сигурност в това число не влиза кафето в пакетче 3в1 :D

Много важно е да отбележа, че независимо какво кафе пиете и по колко кафе пиете през деня, все пак оставям това на вас като избор, е от изключително значение както за организма, така и за зъбите ви да пиете вода заедно с чашата кафе. Причините са две:

1. Кафето е диуретик и често предизвиква по-чести посещения в тоалетната, което пък дехидратира тялото. Веднъж изхвърлена от тялото, водата трябва да се възстанови, затова за да поддържаме баланса и в това отношение, е добре под ръка да имаме чаша с вода.

2. От прекомерната и неправилна употреба на ободряващата напитка, зъбите ни също са изложени на риск, тъй като лесно  могат да загубят блясъка и белотата си. Особено ако не пием вода заедно с кафето, неминуемо ще останат следи по зъбите, които след това трудно се премахват.

 

От личен опит това, което мога да споделя за поетапното спиране на кафе, е следната схема:


Започнете да пиете за известно време кафето си минимум 2 часа след събуждане, като постепенно измествате часа пó към обяд. Идеята е да свикнете да се будите без помощта на кофеин. 

 

За мен този етап продължи 3 дни, като на четвъртия тотално го спрях и нямах нужда, но ако решите можете да го замените с безкофеиново кафе (препоръчвам безкофеиновото кафе да е с органичен произход и премахнат кофеин на водна основа), цикория или "кафе" от смокини.

 

В началото е неприятно, но ако вместите любимо спортно занимание или движение, това ще помогне на кръвообръщението да се засили, както и да се отделят хормони, които да засилят чувството на радост като допамин и серотонин. Главоболието ще намалее, но така или иначе този период на абсистенция не продължава по-дълго от няколко дни. При мен беше точно 1 ден.

 

Сега сутрин след приема на смутито, си правя билков чай и това ми е напълно достатъчно да започна утрото свежо и спокойно, без да засилвам още нивата си на кортизол, които така или иначе са високи по това време на денонощието.

Като заключение, бих казала, че нищо на този свят не трябва да бъде в някаква крайност - да прекаляваме с него или пък изобщо да не се докосваме до него. Редно е да правим информиран избор и да сме осъзнати за всичко, с което се заобикаляме - хора, храна, напитки и пр., в противен случай рискуваме да не разгърнем собствения си потенциал докрай, с помощта на тези фактори в нашия живот.