МАРИНА ДЕКОВА - Фитнес треньор и Вдъхновител

Game Changer #2 Prolact


По здравия вид на кожата си личи и здравето на организма – какво се случва вътре в него и в норма ли са процесите.

Кожата е нещо като „екран“, на който се „прожектира“ всичко, което не е наред в тялото ни. Това може да е нуждата от повече сън, високите нива на стресови хормони, липсата на важни хранителни вещества или чревната дисбиоза. Разбира се, има различни козметични варианти, с които да подпомогнем здравето и добрия вид на кожата ни. А днес ще разгледаме как да го направим „отвътре – навън“.


Това, което се оказа от ключово значение, е храненето на клетките със здравословна, природосъобразна храна или т.нар. вътрешноклетъчната детоксикация. Натрупаните знания от програмата ни със Силвия Недева „Сияйна кожа и размер надолу“ са приложими и до ден днешен, но ми се искаше да надградя и да вдигна нивото.

Ето тук се появиха Prolact, които ми представиха своите продукти, а именно пробиотици под формата на капсули и пробиотична храна. Разполагат с над 30 вида пробиотици, всеки от които е предназначен за различни състояния и цели. Ще се учудите колко широкоспектърни са!

Първата пробиотична храна, която пробвах беше Prolact AntiAge. До такава степен съм влюбена във вкуса, че не ми се налагаше да приготвям смутита, шейкове или мюсли, в които да добавям този пробиотик, достатъчно ми е да греба с лъжичката директно от кутията. И определено, когато някой ни идва на гости, с интерес гледа как с дъщеря ми нагъваме пробиотичните храни на Prolact с апетит. 

При поръчка можете да се възползвате и от моя промо код → MARINA10

У дома, това се превърна в следобеден снак, като дъщеря ми също си го търси и ѝ харесва.
Интересното е, че пробиотичните храни са сладки на вкус и много хора си мислят, че имат включени подсладители, но това не е така. Пробиотичните храни са без овкусители, консерванти и каквито и да е било изкуствени добавки. 

Продуктите на Prolact се произвеждат от мляко. Първата стъпка в процеса е пастьоризацията, която се извършва на 120°C (по принцип се прави на 90°C, но в случая се прави на 120, за да се гарантира, че няма да остане някой патоген вътре). Когато продължително време се нагрява млякото на такава температура, то придобива естествен карамелен вкус. Така се прави долче де лече, например. После има две ензимни хидролизи, в които се разгражда лактозата и млечния протеин.


Дотук с вкуса. Ползите…ползите са game changer-a тук. Ефектът от тази храна не закъсня – усетих кожата си много по-еластична, мека, изчистена от несъвършенства. Разбира се, няма как да не спомена и ползите за имунната система, тъй като проучванията, които са провеждани през годините, сочат, че нашата най-ценна бактерия Lactobacillus Bulgaricus притежава способността да активира имунната система. Установено е, че подобрява имунните реакции и активира клетките, отговарящи за имунната защита - тимусните Т-клетки, В-клетките от костния мозък и макрофагите.

 

Със сигурност сте чували много за пробиотиците. И как не! Във всеки рекламен блок се споменават поне по веднъж. Пробиотиците са живи „добри“ бактерии, които имат множество ползи за нашето здраве. Те се съдържат във ферментирали храни като киселото мляко, комбуча, сирене от кашу (промо код -> SIMA10) ферментирали зеленчуци, особено актуални за този сезон, а могат да бъдат открити и под формата на хранителни добавки. Най-известните им ползи са за храносмилането, но днес леко ще ви изненадаме – тези малки приятели помагат в борбата с времето заради анти-ейдж ефектите си. 

Предполагам повечето от вас са чували или чели, че здравето на чревната микрофлора определя здравето на целия организъм. Ако в червата ни нещо не е наред, то неминуемо се отразява на кожата, на килограмите, на косата, на ноктите дори, изобщо на цялото тяло. И честата грешка, която хората правят, е да лекуват видимия проблем, а не търсят първоизточника, който най-често се оказва именно чревната микрофлора, която не е в най-добрата си форма.

Медицината все повече потвърждава връзката между чревния микробиом с казуси, свързани със стареенето, автоимунни заболявания, косопад, акне, различни психични състояние, наднормено тегло, целулит и т.н. Основната връзка тук е, че когато в микробиома ни преобладават лоши бактерии, те образуват токсини, а токсините нанасят щети на гореспоменатите здравословни състояния. Лоши бактерии основно се образуват от преработена храна (захар, бяло брашно и т.н.), изкуствени консерванти и овкусители, лекарства, пестециди, замърсен въздух и стрес.

Как пробиотиците подпомагат здравето на кожата?

Нашата кожа също има свой уникален микробиом. Той се влияе не само от това на какво я излагаме външно, а и от това какво се случва вътре в нашето тяло. Приемът на пробиотици подпомага здравето на кожата и балансирането на естествения ѝ микробиом. Доказано е, че добрите бактерии стимулират производството на серамиди, които поддържат хидратацията ѝ и пречат на разпространението на пропион бактериите, причиняващи акне. Учените са доказали, че пробиотиците могат да помогнат в борбата със стареенето на кожата.

С възрастта Ph-то на кожата ни се увеличава, което я прави по-суха и създава среда за растеж на вредни бактерии. Увреждането, причинено от ултравиолетовите лъчи, нарушава способността на кожата да се бори със свободните радикали, които се явяват страничен продукт от нашите метаболитни процеси и увреждат клетките ни. Изследванията показват, че пробиотиците балансират Ph-то и детоксикират кожата ни, като същевременно ѝ придават по-здравословен вид. 

Често срещани кожни проблеми като розацеята и атопичния дерматит, както и някои лекарства за акне, подобно на ретиноидите и бензол пероксида, нарушават бариерните функции на кожния микробиом. Когато избираме козметика, трябва да съобразяваме съставките ѝ, за да не нарушим баланса в Ph-то на кожата ни и по този начин, да не навредим на нашия естествен микробиом. Липидите в хидратиращите продукти помагат за поддържането на бариерната функция на кожата и за увеличаването на броя на полезните бактерии по нея. Освен това, те овлажняват сухата кожа, успокояват раздразненията и ни оставят усещане за мекота. Повечето световни брандове прецизират хидратиращите си продукти така, че да подхранват полезните бактерии и да не нарушават целостта на нашия микробиом.

Пробиотиците на ProLact съдържат не само голямо количество полезни бактерии, а и пептиди, които повишават кожния имунитет и имат антимикробно действие. Освен пептидите, те съдържат и късоверижни мастни киселини, които подобряват абсорбцията на вода, натрий и електролити. Това е от изключително голямо значение, защото тялото ни не може да ги произвежда само. 

Пробиотиците могат да се използват локално или чрез вътрешен прием. Вече разгледахме, че редовната им употреба намалява системното възпаление и носи множество ползи за кожата, защото това, което се случва в червата ни, буквално се изписва на лицето ни. Някои изследвания предполагат, че пробиотиците могат да намалят риска от развитие на кожни алергии и заболявания, като подобрят естествените бариерни функции на микробиома ни. 

Множество клинични изпитвания доказват, че:

Лактобацилите подобряват защитните функции на кожата, намаляват възпаленията и зачервяванията, причинени от акне. 
Стрептококос Термофилус подпомага производството на керамиди и помага при екземи, атопичен дерматит и суха кожа.

 

Чревният микробиом е решаваща част връзката между червата и мозъка. Доказателства към момента предполагат, че дисбиозата –нарушен чревен микробиом – може да има значителна роля в много психични и неврологични заболявания. Благоприятните бактерии в дебелото черво, могат да ни помагат да преодоляваме по-добре стреса – прилагането на определени пробиотични щамове показва нервопротективна роля при отделянето на стресови хормони.

Прерастването на неблагоприятни щамове в червата (дисбиоза) може да има определена роля в нашето поведение и емоционално състояние – потенциална дисбиоза е възможна причина за нервност, напрежение и тревожност като допринасящ фактор.

 С други думи - Пробиотиците намаляват стреса и тревожността


А как това е важно за кожата? Кортизолът (наречен още „хормон на стреса“) може да доведе до загуба на колаген. Известно е, че след 25-годишна възраст колагенът в тялото ни бавно започва да намалява. Една от важните роли на пробиотиците е за настроението ни и реакцията към стрес. Пробиотиците участват в производството на невротрансмитери – например цели 95% от серотонина се произвеждат в червата. Освен това, те участват в метаболизирането на аминокиселината триптофан. Балансът в чревната флора спомага за намаляване на стреса и тревожността, а оттам - и до по-малко кортизол.

Едно чудесно допълнение към пробиотичната храна, което да засили ефекта и да повлияе още по-благотворно на организма, е комбинацията с пробиотик на капсули. По този начин хем ще опитате повече от един вид, хем ще удвоите ползите за тялото си.

Ето за пример една доказана комбинация:

Prolact AntiAge + Prolact Slim+ 

Пробиотичната храна AntiAge вече обявих за мой фаворит, споделих ви и ползите от нея, но с удоволствие ще ги изброя пак, тъй като не са за пренебрегване:

• Предпазва кожата от стареене
• Подпомага бързата регенерация
• Намалява фините линии
• Намалява белезите от акне и възпаления
• Подобрява тена
• Балансира чревната флора
• Подпомага естествените защитни сили на организма

Поради прахообразната ѝ формула може да си я добавяте в различни и напитки, както изброихме в началото, дава ви се пълна свобода на въображението. Има хора, които експериментират дори със здравословни сурови десерти, в които присъства този вид пробиотик.

Докато Slim+ се включва в играта със следните „козове”:

• Намалява глада и увеличава чувството за ситост;
• Увеличава изгарянето на мазнините и способства възглехидратния метаболизъм;
• Поддържа сърдечния ритъм в нормални граници и благоприятства нормалното кръвоснабдяване на организма.


Заради зеленото кафе, което се съдържа в него, е изключително подходящ за прием сутрин, но не на гладно, тъй като действа освежаващо заради екстракта от зелено кафе, който има ободряващи свойства. Всъщност зелените непечени зърна кафе съдържат висока концентрация на хлорогенна киселина (CGA), която има свойството да намали нивата на кръвна захар, да намали абсорбцията на въглехидрати в храносмилателния тракт, да подобри и забърза метаболитните процеси в организма, като по този начин успява да повлияе върху теглото.

 

Още ползи от зеленото кафе:

 

• дъбилните вещества, съдържащи се в неизпечените кафени зърна, имат укрепващо за стомаха действие

• намалява главоболието
• има силни ободряващи свойства

• витамин РР, който се съдържа в зърната, понижава „лошия" (LDL) холестерол и подпомага работата на черния дроб

• зърната зелено кафе са добър източник на желязо, калций, селен, витамини Е и С, един от най-популярните антиоксиданти, подпомагащи здравето на косата и ноктите

• екстрактът от зелено кафе понижава кръвната захар, с което още веднъж подпомага отслабването. Затова се препоръчва и за хора с диабет.

 

За сметка на това, не е препоръчително да се приема от хора, които имат проблем с щитовидната жлеза, без консултация с ендокринолог

 

А от друга страна, приемът на Prolact Slim+, ви дава чудесна възможност да замените сутрешното кафе с него. В тази статия можете да прочетете повече за влиянието на кофеина върху организма.

 

Кога се приемат пробиотиците?

 

Съществуват десетки проучвания как да се приемат пробиотиците, но тезите са най-общо две. Едната твърди, че трябва да се приемат преди хранене, а другата - след.


И все пак да не забравяме, че поради огромния избор от пробиотици, са възможни и различни комбинации от пробиотици и пробиотични храни. Затова индивидуални консултации и съвети - може да получите в нашата вайбър общност.

И сега нещо, което не сте очаквали :)

Пробиотичната храна AntiAge е уникална и го доказва с още едно приложение - под формата на маска за лице. Да, правилно прочетохте! :)

Ето и рецептата:

Към малка лъжичка пробиотик се добавя малко вода, до получаването на хомогенна смес (каша), която след това се нанася на лицето. Стоите така няколко минути, докато тя изсъхне, след това изплаквате.

Е, какво повече да иска човек от един пробиотик? :)

Очаквам обратна връзка от всички, които ще опитат пробиотиците и като добавка към менюто си, и като маска за лице.

 

Не забрявайте, че при поръчка можете да се възползвате и от отстъпка с промо код → MARINA10