МАРИНА ДЕКОВА - Фитнес треньор и Вдъхновител

Писането като път към себе си


Едно от любимите ми дейности, когато оставам насаме със себе си, е воденето на дневник, като е важно да подчертая, че става въпрос за писане на ръка с химикалка. 

Именно то ни свързва истински с нашите мисли, а като прибавим и че писането на ръка е отдавна наложен начин за комуникация, е за предпочитане през щракането по клавиатура или пък взирането в малкото екранче на мобилния. А пък и не сме зависими от интернет, ток и електронни устройства.

Има много ползи за нас, когато пишем по познатия стар метод (ръчно), които бих искала да споделя.

Писането на ръка:
  • създава поле на синхронизъм
  • създава нови невронни връзки
  • намалява стреса
  • подобрява връзката с нас самите, т.е. започваме да чуваме шепота на нашата душа
  • отключва момента на настоящето, влизаме в онова пространство на “тук и сега” и др.

 

Като стана въпрос за синхроничност, ще споделя нещо лично по темата. Вчера, търсейки записки от едно конкретно обучение из дневниците си, се натъкнах на следното изречение, което съм написала: “Мамо, аз приемам своя баща”. ❤️

И тук искам изключително много да благодаря на себе си, че успях приживе да се освободя от гнева, който имах към своите родители и към себе си. Всяко дете има в малка или голяма степен гняв към своите мама и татко, а оттам - този гняв се преживява и като гняв към нас самите. 

Моят татко почина преди 3 седмици, а животът му остави и тепърва ще оставя трайна следа в мислите и чувствата на неговите близки и роднини. Аз съм изключително благодарна на баща си, защото ако не беше той, нямаше да бъда това, което съм. Родителите дават живот на своите деца и не са длъжни на нищо повече от това. В общи линии наша задача е да простим, да се освободим от гнева и да продължим живота си като отговорни възрастни хора. В противен случай застиваме в болката и оставаме вечно наранени и недоволни от живота деца. Вярвам, че прошката е творчески процес на израстване. 

Знаете ли, че потиснатите емоции и в частност гневът се складират в нашия черен дроб, а очите са негови прозорци. Неслучайно, откакто се занимавам с методите на лична психотерапия вече 7 години, се освободих трайно от 10 кг. свалени килограми, а диоптърът ми е намалял с цяла единица и половина.Черният дроб е дом на душата и ако искаме той да функционира оптимално и да се радваме на лекота и пълноценна жизнена енергия трябва да се погрижим за нашия гняв, да простим и разбира се, да водим здравословен начин на живот с достатъчно активност, добра хидратация и богата на микроелементи храна.

Не само черният дроб реагира на душевното състояние. Когато сме в депресия, потъпкали сме собствените си нужди в името на нечии други, когато сме заобиколени от хора и вещи, които ни отнемат от енергията и са токсични, тялото реагира - именно тогава можем да се разболеем от грип/настинка, например. Същото е и в обратния случай - колкото по-щастливи и доволни сме от живота, колкото повече се грижим за себе си във всяко отношение, толкова повече и тялото ни се отблагодарява с крепко здраве.

Вярвам, че човек, който обича себе си и тялото си знае точно как да се храни, дава си необходимото движение и умее да почива. Човек с потиснат гняв наранява себе си, като води обездвижен начин на живот, често се преуморява и избира храна, която трови тялото му.

Замисляли ли сте се, че думата „disease” (от англ. заболяване) е съчетание от „dis” + „ease” = „липса на лекота”. Ако не се погрижим за своето емоционално, душевно и физическо благо, то тялото ни може да ни отведе на място (disease), където най-малко искаме.Това и правим в моите програми, като тази, която най-много ще наблегне на грижата за себе си чрез работа на духовно и физическо ниво е най-новата 14-дневна програма “Обичам и се грижа за себе си 2”.

 

Отлагането на промяната само влошава здравословното ни състояние. Дори да имаш колебания дали да се включиш, уверявам те, че след 14-те дни ще се питаш защо не си го направила по-рано!

 

„Обичам и се грижа за себе си" е лимитирана програма, която се провежда само веднъж през годината! Не отлагай повече и запази своето място сега докато не е късно.

 

До 05.01.2023 имаш шанса да се запишеш с 50% отстъпка от цената! Побързай!

 

Освен, че ще пишем в своите дневници, с което ще подобряваме връзката с нас самите, ще преживяваме и телата си чрез насладата и удоволствието, защото НИЕ ЗАСЛУЖАВАМЕ! ♥