МАРИНА ДЕКОВА - Фитнес треньор и Вдъхновител

Особености на женската йога практика


В днешния западен свят йога е практикувана предимно от жени, макар традиционно това да е мъжа практика. За жените тя става достъпна относително отскоро, а за особеностите на женската практика започва да говори едва в последните десетилетия Гита Айенгар, дъщеря на Йогачаря Б.К.С. Айенгар, основоположник на методиката на преподаване на йога, носеща неговото име. 


Защо е нужно да се разделя женската практика на йога асани от мъжката? 

Необходимостта за това произлиза от различията на женското тяло от мъжкото – както структурни, така и биохимични. Много тренировъчни системи не делят заниманията на „мъжки“ и „женски“, изцяло оставяйки на заден план етапите в живота на жените, както и ежемесечните хормонални промени и физиологичните особености, произтичащи от тези различия.

Да започнем със структурните разлики. Женският таз се отличава от мъжкия по своята форма и функция. Нашият таз е по-широк, с по-меки връзки, притежава способността при нужда да се разширява допълнително, позволявайки през него да се появи ново човешко същество. Тази му подвижност предполага предразположението ни към определени потенциални проблеми, които могат да възникнат във връзка с неговата подвижност. Женската практика трябва да има за фокус предотвратяването на подобни проблеми, фокусирайки усилия върху създаване на компактност в таза и правилна позиция на гръбначния стълб. Женската йога практика се променя и съобразно времето от месечния цикъл, в който се намирате, и съответния етап от живота ви – полово съзряване, бременност, следродилен период, менопауза, постменопауза.Кое е различното в женската практика и кои са акцентите в нея?

Когато практиката е насочена към жените, основните акценти, които поставяме, са няколко. Първият е създаване на определена компактност в областта на таза, която подпомага за това коремната област да не бъде напрегната по време на изпълнение на асаните, тъй като това напрягане е нежелан ефект. Чрез тази компактност подпомагаме гръбначния стълб да заема правилна позиция и вътрешните органи да са в благоприятно положение. Тези ефекти са постижими, когато работим правилно с краката, като започваме от ходилата нагоре. 

Вътрешните бедра са друг важен момент в женската практика. Те са най-инертната част от женското тяло и това им качество се влошава допълнително след раждане.

Голямо внимание отделяме и на работата на горната част на гърба, гръдния кош и раменния пояс. От това зависи осанката ни.

Кога е подходящото време за една жена да започне занимание с йога?

Това е възрастта между 12 и 14 години. Може да се започне и по-рано – 8-10-годишна възраст, но ако това не се е случило, следващият най-добър момент е настоящият. Така например, Б.К.С. Айенгар е бил поканен от белгийската кралица, за да я обучава в практиката на йога, когато тя е била на възраст 84 години. След години обучение тя успява да изпълни Ширшасана (Стойка на глава). Така че, справедливо е да се каже, че никога не е прекалено рано, но и никога не е прекалено късно, стига практиката да е правилна и да се съблюдават основните принципи и правила в нея.Как се отличава практиката в различните периоди от живота на жената?

Когато говорим за женска практика, е нужно да се помни, че това не е нещо ограничено в рамка и не е универсално. Жените имат нужда от специфична практика по време на своя месечен цикъл, по време на бременността си, в периода на възстановяване от раждане, както и по време на хормоналните промени в по-зряла възраст.

Едни и същи пози с различни модификации могат да бъдат изпълнявани по един начин по време на менструация, в различен вариант през бременността, в трети вариант при проблеми като ендометриоза и в четвърти при симптоми на климакс.

Към всеки от тези периоди има определени противопоказания, които трябва да се съблюдават. Така например, по време на менструация обърнатите пози са абсолютно забранени, докато през бременността са спасение от много неприятни състояния. 

Как помага йога на жените?

Правилният подход в йога е от изключителна важност. Така например, често практикуваме йога, защото искаме да подобрим външния си вид, но ако в старанието си да си възстановим доброто самочувствие скоро след раждане изпълняваме пози от общата програма, които не са съобразени със състоянието ни, тогава само ще си навредим.

Правилно построената и изпълнена практика може да ни донесе редица положителни ефекти като:

- подобрено самочувствие
подобрена осанка
- повишено ниво на енергия и работоспособност
- нормализиране на месечния цикъл
- отсъствие на симптоми на ПМС
- отсъствие на спазми по време на менструация
- настъпване на очаквана бременност
- по-леко преминаване през бременността
- подобряване на симптомите на свличане на органите на малкия таз
- леко преминаване през периода на менопауза
- подобряване при редица гинекологични проблеми
- по-бързо възстановяване след гинекологични операции


Тези и вероятно още много положителни ефекти могат да се наблюдават при правилна, редовна и продължителна във времето практика. 

Как йога е помогнала на мен досега?

Аз практикувам йога почти от детството си. С методиката на Айенгар се запознах сравнително скоро, когато бях на 35 години. След няколко години практика ми се случи бременност, която беше дългоочаквана и дойде след поредица от неуспешни опити. Родих здраво дете по естествен път, когато бях на 40, и кърмих дълго време. Макар да беше рискова, бременността ми беше приятна, не се сблъсках с нито едно от неприятните състояния, които нормално я съпътстват, като отоци в краката, тежест, свръхтегло, прекомерни колебания в кръвните изследвания. Възстанових се така, както се очаква да се възстанови здрава жена. Не използвам думата „бързо“ при възстановяването, тъй като това за мен не е нещо, към което човек е нужно да се стреми. Бременността и раждането са огромен стрес, който изисква своето време и внимание. Пришпорвайки времето и тялото си, няма да постигнем резултати, които да ни направят щастливи. Към този момент, 4 години след раждането и на 44-годишна възраст, вътрешните ми органи са се възстановили като на нераждала жена, показа последния преглед.

В последното десетилетие практиката ми е ежедневна, като винаги я съобразявам с моментните си нужди. 

Как да започнете?

Щом сте прочели докрай този материал, значи вече сте започнали. Следващата стъпка може да направите като се запишете в 8-седмичния курс, който сме подготвили съвместно с Марина Декова. Курсът представлява основите на Айенгар йога практиката, чиито записи можете да гледате в удобно за вас време и място.

Ако сте в период на бременност, имаме прекрасна разработена програма mamaFIT за бременни дами с включени физически упражнения от Марина Декова и Айенгар практики за лекота и комфорт от тялото.

Третото ми предложение към вас е да се включите в онлайн практика по време на месечен цикъл*, която можете да си правите всеки път по време на този период, а тялото да изпита облекчение и комфорт. 

 

*Тази практика е включена в 8-седмичната програма по Айенгар йога и всички участници в нея я получават безплатно.

Пробвай първите три Айенгар практики от 8-седмичната програма с Маргарита Манева:


 

За въпроси и безплатни консултации, пишете на ask@marinadekova.com