МАРИНА ДЕКОВА - Фитнес треньор и Вдъхновител

Женският таз - устройство, функции и грижа

Съвсем скоро стартира първото издание на нашата програма, съвместно с Маргарита Манева - "Обичам и се грижа за таза си". Затова смятам, че е редно да хвърлим светлина върху темата за женския таз и защо е толкова важен елемент за здравето ни като жени. 

 

Ето какво споделя Маргарита Манева - сертифициран Айенгар йога учител по темата:


Защо толкова се занимаваме с таза и на него са посветени толкова йога практики и други физически занимания?


За да отговорим на това, е нужно да разберем какво е устройството на таза и какви функции е натоварен (в буквален смисъл) да изпълнява.

• Човешкият костен таз наподобява купа, която в изправено положение поема тежестта на тялото и коремните ни органи, и предава този товар към тазобедрените стави и краката.

• Женският таз се отличава от мъжкия. В основата на тези различия стои неговата специфична функция, а именно – там се заражда, расте и, в крайна сметка, се ражда нов човешки живот.

• Женският таз е по-плитък и по-широк когато го сравним с мъжкия. Поради това, разстоянието между тазобедрените стави е по-голямо, формата на краката е различна и начинът, по който разпределяме тежестта на тялото, е различен.

• И не на последно място, здравето на таза оказва пряко влияние върху нашето психологическо състояние. Проблеми в тази област могат да доведат до сериозен емоционален дистрес и депресивни състояния.Как е устроен тазът?

Костната окръжност на таза се състои от две големи тазови кости - сакрум и опашна кост. Всяка тазова кост се състои от три сегмента: илиум, ишиум и пубис.

Двете части на илиума, подобно на шепите на две ръце, защитават вътрешните ни органи от гравитационното теглене. Пространството, което те създават, наричаме голям таз. Ишиумът, пубисът и сакрумът оформят т.нар. малък таз.

Двете пубисни кости се свързват в става, която наричаме симфиза на пубиса и е тази част от интимната област, която е окосмена. Силни връзки оформят тази сглобка и така се затваря тазовата окръжност.

Ишиумът е най-ниската част на тазовата кост, която наричаме седалищна кост, защото ясно можем да почувстваме издатините на двете и половини когато седим с изправен таз.

Сакрумът е най-твърдата кост в тялото ни. Той се състои от пет сраснали прешлена, както е видно от формата му. Той се свързва с косикса (или опашната кост). Тя е полуподвижна кост, която има ограничено движение и може да бъде избутана леко назад от главата на бебето, и така да се увеличи отворът на таза при раждане.Гръбначният стълб е стабилно „монтиран“ в таза, благодарение на сакрума, който се свързва с тазовите кости, посредством сакроилиачните стави. Тези стави имат здрави ставни връзки, които позволяват на самия сакрум да се движи напред и назад в рамките на таза.

И последно – тазобедрените стави се състоят от главите на бедрените кости и вдлъбнатините на тазовата кост. Те позволяват стабилно изправено положение, ходене и редица движения на краката.

За да са безопасни тези движения е нужно главите на бедрените кости да са плътно разположени в техните ямки. Затова и малко след раждането, децата се водят на ехографско наблюдение, което показва, ако в тазобедрените стави има някакво изместване. И ако такова е налице, да могат да се вземат навременни мерки за здравословното развитие на детския скелет.

Какво се случва в скелета на възрастните - конкретно в скелета на жените?

Женският костен таз е естествено по-подвижен от този на мъжете и по време на бременността той става допълнително по-подвижен, под въздействието на хормона релаксин, за да се улесни процеса на раждане. Затова и жените са по природа по-гъвкави от мъжете и значително по-лесно се навеждат напред и назад. Когато тези движения се изпълняват без знание за структурата на таза и без познаване на основните принципи, които използваме и в Айенгар йога, това води до изместване на главите на бедрените кости от ставните ямки. Това води до неприятни усещания и редица усложнения, в случай, че не бъдат взети мерки.В допълнение към това, много често се случва така, че прекарваме ежедневието си в седнало положение. Нашите стави са предназначени да се движат и когато не им осигуряваме това движение в пълен диапазон, там започва да се натрупва калций, те стават трудно подвижни и обхвата им на движение намалява. От продължителното ни седящо положение страдат и мускулите, и сухожилията, свързващи таза с торса и краката, които намаляват своята функционална дължина, поради факта, че не ги използваме.

Затова в йога често се говори за „отваряне“ на таза. Какво означава това? Това означава, че разширяваме и удължаваме предната повърхност на таза, съхранявайки компактността му.

 

Бележка от Марина: "Тук искам да разгранича "отварянето" на таза в Айенгар йога от това, което правят в гимнастиката, балета и дори йога инструктори в друг вид направления.

 

В нашите програми целим запазване на компактността на таза - нещо, което в другите видове направления не се цели. 

Тазът трябва да остава компактен, за да е здрав и да дава добра опора на гръбнака и вътрешните органи.

 

Пример за некомпактен таз: 

 
Сходен пример мога да дам с поза Упавиштха Конасана - седнал ъгъл, при която се вижда как тазовите кости са забити в земята и няма такова "изсипване на таза", както в горния пример. Позата е изключително благоприятна за жените, тъй като контролира и регулира менструалното течение и стимулира яйчниците:И още един пример мога да дам с така известния планк. Вече все повече хора разбират, че тазовото дъно трябва да е подпъхнато напред, а не кръста да виси. По сходен начин, при всички упражнения тазът трябва да остава прибран, а не да се разпада."

Тазовото дъно

Редица мускули взаимодействат с таза и спомагат за разнообразните движения, които извършваме в тази област. Упражненията, които извършваме по време на тренировка въздействат именно на тези големи мускули, задвижващи краката и торса ни. Когато обаче говорим за тазово дъно, имаме предвид мускулите, които се намират в самия таз. Най-общо казано, те са в три слоя – повърхностен, междинен и дълбок.

 

Повърхностният слой взаимодейства с външните полови органи и има форма на цифра 8.

 

Междинният слой се прикрепя между симфизата на пубиса и седалищните кости и се нарича урогенитален триъгълник или урогенитална диафрагма.

 

Третият слой се състои от дълбоките тазови мускули и се нарича тазова диафрагма. Този широк слой мускули, наподобяващ хамак изпълнява важна функция, предпазвайки тазовите органи от пропадане.

По време на бременността, тези мускули поддържат матката с бебето на мястото ѝ. Те са еластични и силни, за да могат да понесат огромния стрес, свързан с бременността и раждането. По време на бременността, йога практиката трябва да е насочена към освобождаване и отпускане на тези мускули, за да се подпомогне раждането.

 


При раждане, те силно се разтягат, за да може бебето да премине през родовите пътища. Именно затова след раждане е важно да спазваме определена програма за физически упражнения, които да благоприятстват тяхното възстановяване, за да могат отново да възвърнат своята еластичност, чрез която поддържат вътрешните органи. Тези мускули се разтягат и отслабват при раждане, но също хормоналните изменения, свързани с напредване на възрастта и наближаване на менопаузата, оказват влияние върху тяхното състояние, а именно – с времето те губят своята еластичност.

 

Друг фактор, въздействащ върху тазовата мускулатура, е състоянието на гръбначния стълб. Ако стойката ни е неблагоприятна и при изкривявания взаимодействието между гръбнака, таза и краката се нарушава, отново предизвиква увисване и отслабване на мускулите.Какво става, когато мускулите на тазовото дъно отслабнат?

Тазовото дъно не е обичайна част от ежедневните ни разговори и много жени не знаят, че нещо не е в ред до момента, в който нямат неприятни симптоми. А дори и да са налице някои от първоначалните леки симптоми, вероятно малко жени ще се сетят че става въпрос именно за тазовото им дъно. Тези симптоми могат да включват напрежение и усещане за тежест в областта на външните полови органи или ануса, неволно изпускане на урина и др.

И ако сте активна жена, която тренира редовно и интензивно, вероятно е да си мислите, че щом повърхностната ви мускулатура е в тонус, това важи и за мускулите в таза. Това невинаги е така и тренировките на големите мускулни групи не предполагат здраво тазово дъно.

И още по-лошата новина е, че вашият гинеколог вероятно няма да засегне темата за тазовото дъно и възможните усложнения с него, вследствие на раждането. А грижата за тазовото дъно преди забременяване, с цел превенция, е на практика непозната територия. Най-много да ви предложат упражнения на Кегел, но те далеч не са решение, дори могат да предизвикат обратен ефект.Повечето жени не са чували за пролапс на тазовите органи до момента, в който не бъдат диагностицирани с такъв. Огромна предпоставка за това, както стана дума, е раждането на дете. Следват хормоналните изменения и проблеми със стойката. Но какво всъщност е това?

Можем да говорим за пролапс на матката, ректален пролапс, анален пролапс, вагинален пролапс или пролапс на пикочния мехур. На по-късен етап, незначителен пролапс, на който не е обърнато внимание, може да стане по-голям проблем. Последствията от него могат да са дискомфорт, болки, неволно изпускане на урина, проблеми с изхождането по голяма нужда, сексуални дисфункции, повтарящи се инфекции на пикочните пътища, влошено общо самочувствие и качество на живот, тревожност, депресия.

Упражнения за поддържане здравето на таза и тазовото дъно

Понякога на жените се предлагат редица упражнения и процедури, целящи засилване на тонуса на мускулатурата на тазовото дъно. В тази връзка е важно да се отбележи, че в случай, че налице е смъкване на тазовите органи, то упражнения от рода на Кегел, вакуумки и други подобни по-скоро биха влошили положението. Това важи и за периода на годината след раждането.

За да се благоприятства работата на тези мускули е нужен цялостен подход и работа с цялото тяло, започвайки от стъпалата, през вътрешните части на краката, за да се подпомогне цялостното възвръщане на баланса и правилната стойка в тялото, тъй като нито една негова част не функционира сама за себе си и независимо от другите.

Какво ще правим в програмата "Обичам и се грижа за таза си"?

В рамките на йога практиките, ще се учим да стоим правилно на краката си, да работим активно с тях, така че да създават добра опора за таза, органите в него и гръбначния ни стълб

 

Ще за запознаем с връзката между работата на ходилата, вътрешните крака и състоянието на таза и гръбначния стълб

 

Ще се научим как да разширяваме и удължаваме таза си, така че да възвърнем еластичността на мускулите си и обхвата на движение на ставите си

 

Ще се научим как да се навеждаме и изтегляме в различни направления, без това да има негативно въздействие върху таза и гръбнака

 

Ще се учим да наблюдаваме усещанията си, така че да създаваме вътрешно пространство и външна компактност.Какво НЯМА да правим по време на програмата?

× Няма да тренираме мускулите на тазовото дъно по начина, който обичайно ни предлагат, прилагайки локални мерки.

× Няма да разчитаме на чудеса, които ще се случат след еднократни или краткосрочно положени усилия.

× Няма да разчитаме на интензивността на практиките, за да получим резултат, вместо това ще развиваме вътрешната си динамика.

Достатъчна ли ще е програмата за да подобря вече съществуващи проблеми?

Краткият отговор е НЕ! Програмата е предвидена да даде основа и представа за това как функционира тази част от нашето тяло и да се научим да наблюдаваме и въздействаме върху работата на тялото си, така че движенията ни да ни носят здраве. В рамките на тази програма ще зададем основни принципи, върху които се основава физическата работа с таза и краката ни.

Здравето на таза е процес, чиито основи ще поставим, но за да носи този процес устойчиви резултати, е нужно нашето внимание, наблюдение и продължителна непрекъсната практика.

Тази програма МОЖЕ и е нужно да постави началото на вашата грижа за себе си. ♥