МАРИНА ДЕКОВА - Фитнес треньор и Вдъхновител

Крехко телешко на фурна с картофи, чесън и розмарин


Крехко телешко на фурна с картофи, чесън и розмарин


За феновете на месото споделям тази рецепта, която ми се получи доста сполучлива. 

Месото, на което се спрях е телешки джолан, закупен от български фермерски производител, чиито телета живеят по-свободен живот и виждат слънчева светлина, за разлика от масовите производители на месо, които отглеждат животните зад решетки. 

Веднага след раждането телетата биват отделяни от майките си и затваряни в тесни индивидуални клетки, само малко по-големи от собственото им тяло. Затварянето им сами в клетки води до силен стрес, който уврежда физическото и социалното развитие на теленцата. Подпиши петицията тук  https://nevidimi.bg/

Да се върна към рецептата.

Подготовката за месото е важна за това то да стане сочно и крехко. Оставям месото да узрее 2-3 дни в хладилник в херметически затворена кутия, след което го оставям на стайна температура за около 2 часа преди самото готвене. Сол не се слага по време на готвене, тъй като прави месото твърдо. Навярно има и повече чалъми в подготовката на червените меса, но моите знания стигат до тук. 


Шпиковах месото с чесън, а отгоре поръсих с розмарин и черен пипер. Завих го прилежно в алуминиево фолио и пекох във фурна за 4 часа на 150 °C. Не знам дали има значение това, но ползвам тава с похлупак Ultra Pro на Tupperware. 

Когато месото е достатъчно крехко и е готово за излизане от фурната, не бързайте да го режете, за да не му изтекат соковете. 

Картофите. Аз пък почитам картофите като източник на въглехидрат и смесвам картофи с месо. Знам, че тази комбинация не се толерира от някои вярвания, но така и не открих реална причина, която да ограничи тази моя любима комбинация. Не ми пречи на храносмилането и не съм забелязала да качвам килограми от това, че комбинирам протеин с въглехидрат. 

Картофите, които взимам са отново от фермерски местни производители с органичен произход, което прави храната по-богата на микроелементи. Съдържат антиоксиданти, витамини, минерали, включително витамин C, B6 и Калий, който действа като диуретик и подпомага сърдечното здраве и храносмилателната система.

Нарязвам ги по дължина, като гледам да не са твърде тънки, след което ги варя за 6 минути в подсолена вода с 1 с.л. оцет. Отцеждам ги от водата и ги подсушавам с кухненска хартия. Нареждам ги в тава върху хартия за печене, която намаслявам с масло, а след това и самите картофи козметично ги намазвам с масло и добавям сол. Трябва да има известно разстояние между картофите. Пека между 150 и 200 °C до пълното им изпичане. Наблюдавайте ги, защото по рецепта дават 40 минути печене, а при мен за 10 минути бяха готови. 

 

За сос използвах една домашна къри паста в комбинация с пилешки бульон, но нека всеки сам да реши какъв сос би искал да добави, ако има нужда от него. 

Тъй като не успяхме вкъщи да изядем цялото сготвено месо, остана за следващия ден, а когато престои вече не е толкова крехко като току-що приготвено. Реших да го сваря на супа със зеленчуци и добавен костен бульон. Е, получи се доста вкусна супа, за която доста ресторанти могат да ми завиждат!


Приемам идеи и въпроси на ask@marinadekova.com