МАРИНА ДЕКОВА - Фитнес треньор и Вдъхновител

Има ли връзка между дисциплина и свобода, и каква е тя?


Има ли връзка между дисциплина и свобода, и каква е тя?


Може да ви изглежда, че дисциплината и свободата са две противоположни неща, но всъщност те са двете страни на една монета. 

Свободата е това, което всеки иска - да може да действа и да живее със свобода. Но единственият начин да стигнем до състояние на свобода е чрез дисциплина. Ако искаме финансова свобода, трябва да имаме финансова дисциплина. Ако искаме повече свободно време, трябва да следваме по-дисциплинирана система за управление на времето. Ако искаме здраво тяло, трябва да тренираме, да се движим и да обръщаме внимание на храната, с която се храним. Също така трябва да имаме дисциплината да казваме „Не“ на неща, които изяждат времето ни без никаква отплата – безцелно скролване в социалните мрежи, хора, които не заслужават нашето време и енергия, дейности, които не искаме правим, а правим и т.н.

Дисциплината е като един мускул, който се тренира ежедневно и ни се отплаща с повече свобода.

Какви дейности култивират дисциплината в нас?

На първо място това е ранното ставане. Това е мястото, откъдето всичко започва. Необходима е дисциплина, за да станем рано от леглото, но това определя тона и модела на дисциплината през останалата част от деня.

Следващото нещо, което трябва да направим, е да спортуваме. Отново, това изисква дисциплина, но ни дава импулс в правилната посока. Упражненията имат реални физиологични въздействия върху тялото и ума, които изплащат дивиденти през целия ден.

Точно тук на помощ идват моите онлайн тренировъчни програми, които помагат в изграждането на дисциплина. Моите клиенти пестят време с домашните тренировки, които правим, а в същото време имат увереността и сигурността, че тренират с правилна техника.
Прекрасно е човек да тренира, но много трябва да внимава как тренира, защото колкото полезни може да са тренировките, толкова може и да ни навредят, ако нямаме правилна техника и не следваме сакралната геометрия на тялото. 

На следващ етап в култивирането на дисциплината, бих сложила минимизирането на вредни навици. Вредните навици, от една страна, вредят на тялото и ума, но от друга много крадат от времето и енергията ни. Мнозина хора живеят в капана на вредните навици и не могат да постигнат по-висшите си цели, именно заради тях. Тук имам предвид цигари, алкохол, наркотични средства, вредна храна, хранителни разстройства, кофеин, шопинг, порно, безразборен секс, безцелно скролване в интернет и късно лягане.
И все пак, „Прекален светец и Богу не е драг“, така че дозата прави отровата. Всичко с мярка е позволено!

Искаш да подобриш своите навици и да започнеш да тренираш? Пиши ми на ask@marinadekova.com за безплатна консултация!