МАРИНА ДЕКОВА - Фитнес треньор и Вдъхновител

“Марина, защо започна да се занимаваш с йога?”


“Марина, защо започна да се занимаваш с йога?”

Все по-често получавам този въпрос от нови последователи и е време отново да споделя как пътят ме отведе до Айенгар йогата.

 

Ще започна с това, че моята учителка, Марги, се бе върнала от майчинство и ме покани на първия си Айенгар клас. В общи линии, нямах оправдание да не започна редовна практика, защото студиото е близо до вкъщи и точно в тези часове съм свободна. Тук бих казала, че методът ме избра и има защо, а онези отгоре имат интересно чувство за хумор.

Методът веднага ме спечели с изключителна детайлност във всяко едно движение. Започнах да намирам разлика между външно движение и вътрешно действие, което откри една изцяло нова вселена за изследване на тялото на вътрешно ниво. Като изследовател на човешките възможности и треньор с 13-годишна практика, тук открих една логична последователност и алгоритъм (все пак съм дева с логическо мислене и завършено математическо образование).

Второто, с което ме спечели методът, беше алгоритъма до достигане на определена поза със съдействието на помощните средства, които се използват в Айенгар йогата - тухлички, колани, столове, стена и одеала. Както в dupeFIT, така и в тази йога, не е важна крайната цел, а пътят, който човек изминава. Резултатът е вследствие на положената енергия, както всичко в тоя живот.

На трето място, започнах ясно да разбирам каква трябва да бъде позицията на таза (и всички стави), спрямо различните движения на тялото, било то и във физическия фитнес. Много често съм споделяла, че след раждането имах сериозна тазова дисфункция и се оказа, че след едногодишна редовна Айенгар практика, този мой проблем започна да отшумява. Когато стартирах заниманията си, не знаех, че това е “страничен ефект” от практиката, а година по-късно открих и клинично изследване, което доказва възстановяването на таза при жени с пролапс. И все пак напомням, че йога възниква като мъжка практика и в последствие Гита Айенгар я адаптира с ментруалния цикъл на жената.

“Има 7 стъпала на здравето: физическо, физиологическо, ментално, интелектуално, съзнание, подсъзнание и божествено. Когато всички те са в хармония в един човек, тогава си заслужава човешкото съществуване.”

В последната година използвам методите на Айенгар йогата и в своите тренировките в dupeFIT. Неизбежно е, когато човек достигне до такива дълбини, да не иска да предаде най-добро на своите ученици.

И все пак, моите знания и умения са много далече от това, което един обучен Айенгар йога учител може да ни предаде, а обществото на Team Marina има невероятна възможност да се учи от толкова добър преподавател в лицето на Маргарита Манева.

Запиши се лятното предизвикателство 'Айенгар йога 1.4' с намалена цена за ранно записване сега ->  https://marinadekova.com/service-74-