МАРИНА ДЕКОВА - Фитнес треньор и Вдъхновител

Ползи и вреди от пиенето на сурово мляко

 Преди време пуснах снимка от университета на направено лабораторно изследване за присъствието на соматични клетки от домашно мляко, което бе закупено от домашен производител (баба) на село.


Това, което пропуснах да спомена, е, че се допуска наличието на соматични клетки в порядъка до 400 000 клетки на 1 мл сурово мляко, което може да се определи чрез микробиологичен анализ.


Надвишаването на тази норма се определя като мастит, т.е. бактериална инфекция, която налага отделянето на животното и съотвено неговото лечение.

 

Бактериалната инфекция може да бъде причинена от сем. Enterobacteriaceae, каквито са патогените E.coli, Salmonella, Shigella, Yersinia, но и други като Listeria monocytogenes (която е изключително вредна за бременни) и др.


Млякото придобива воднист вид, като често присъстват люспи, съсиреци или гной. Гной...


Както се досещате, за да се стопира тази инфекция, трябва да се вземат мерки за нейното лечение. Използват се лекарствени средства, което е нормално, затова и се отделя животното, тъй като тези медикаменти биха попаднали в млякото.


Повече ме притеснява фактът, че бабата на село няма необходимите средства да направи този микробиологичен анализ навреме, за да разбере дали у животното са стартирали възпалителните процеси. При настъпване на видимите белези на болно животно, то отдавна е минало тази граница от 400 000 соматични клетки/мл.

 


И затова от изключително значение е млякото да минава през т.нар. пастьоризация (нагряване при температура 72 градуса за 15 секунди) или друга топлинна технология, за да убие тези вредни бактерии. Пиенето на сурово мляко крие голям риск от прием на коктейл патогени, както и от наличието на фекална маса, която може да попадне при доене.


Убиването на патогените при термична обработка обаче не решава всички проблеми. При умирането на тези бактерии или извън клетката се секретират ендо и екзотоксини, които от своя страна са термоустойчиви и не умират при висока температура. Ендотоксините остават стабилни при нагряване до 250 градуса в продължение на 1 час, а екзотоксините могат да бъдат разрушени при 600-800 градуса по Целзий.

 

Различните екзотоксини причиняват заболявания по различен начин и на различни места, в зависимост от размножителността на отделните бактериални видове. Например, инфекцията с V. cholerae води до локално освобождаване на екзотоксин, който се свързва с епителните клетки на червата. Индуцира се масивно отделяне на електролити и тъканни течности, което се проявява като тежката диария, характеризираща холера. Въпреки че са получени от извънклетъчни бактерии, много бактериални екзотоксини имат способността да се преместят в клетки на бозайници и да предизвикат хаос при вътреклетъчните процеси. Интересен е случаят на C. Botulinum - произвеждащ невротоксин, който блокира предаването на нервните импулси към мускулите, което води до парализа и е добре познат в дерматологичната индустрия. Друг пример е екзотоксинът, произведен от Е. coli O157: H7, който причинява силен кръвоизлив, защото блокира синтеза на протеини в съдовите ендотелни клетки и ги убива.


Ендо и екзотоксините се свързват още със следните заболявания:

 

Коремен тиф, инфекции на пикочните пътища, коронална алтериална болест, менингококов менингит, болест на Крон, хеморагичен шок, сепсис, скарлатина, дифтерия, газова гангрена, ботулизъм, диария и други.

 

Предвид рисковете от пиенето на сурово непастьоризирано мляко, то ползите, свързани с това, че млякото е по-богато на аминокиселини, пробиотици, ензими, омега 3 мастни киселини, витамини и минерали, не компенсират опасността от бактериални инфекции.

 

Добрата хигиена и приемът на храни, минали необходимите микробиологични анализи, са от съществено значение за нашето здраве и намаляват риска от разпространение на бактериални и вирусни инфекции. В тази връзка, в следващата статия ще споделя и петте ключа за по-безопасна храна според Световната здравна организация.


 

Източници:


https://dairy.ahdb.org.uk/technical-information/animal-health-welfare/mastitis/#.XmjBk6j7SUk

https://www.biomin.net/species/ruminants/mastitis/

https://www.hipra.com/portal/en/hipra/knowledge/bgdetail/mastitis-in-diary-cows/mastitis-in-dairy-cows
https://laboratoryinfo.com/endotoxin-vs-exotoxin/

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/exotoxin