МАРИНА ДЕКОВА - Фитнес треньор и Вдъхновител

В подкрепа на Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“


Месец март, наричан още месецът на жената, е тук. И не е никак случайно! Именно това е месецът, в който обръщаме най-много внимание на себе си, като жени; това е и моментът, в който околните също изразяват отношението си към нежната половина на човечеството – жената.


Но освен с цветя, бонбони, подаръци и приятни изненади, трябва да се погрижим за здравето си и за това на близки до нас жени - с холистичен подход към тялото и съзнанието. Защото понякога се налага по-сериозна намеса; особено, ако тялото ни сигнализира за някакъв проблем.

Какъв може да бъде този проблем?

Усещаш ли непоносими болки в корема през „онези“ дни от месеца? Това състояние придружавано ли е от гадене, повръщане, дори повишена температура? Боли ли толкова силно, че да не можеш да станеш от леглото?Ако отговори на тези въпроси с „Да“, то вероятно е хубаво да се замислиш от колко време продължават тези усещания, търпят ли промени в различните месеци и дали всъщност са нормални.

За съжаление, такива симптоми често са пренебрегвани и омаловажавани, като се считат за „нормална“ част от менструацията, но истината е, че между нормално протичащите „специални“ дни от месеца и наличието на здравословен проблем, има една тънка граница, която дори лекарите често забравят, не знаят или пренебрегват. Проблемът се нарича Ендометриоза.

Ако чуваш за първи път за диагнозата ендометриоза, бързам да те успокоя, че не си единствена. Много жени никога не са се сблъсквали с тази диагноза, което е повод за радост, разбира се, но, от друга страна, е хубаво всяка жена (а защо не и мъж) да бъде запозната с проблемите, които могат да сигнализират за наличието на заболяването ендометриоза.

Един от най-големите проблеми при ендометриозата е трудността в диагностицирането. По официална статистика, отнема между 7-10 години, за да може една жена да получи правилната диагноза. Но не само това е страшно. Същата статистика показва, че жените с ендометриоза минават през средно 10 различни лекари, докато получат диагнозата.Една от основните причини за това е липсата на информираност. Менструацията все още е тема табу, при това не само в българското общество. Жените чуваме дежурните реплики: „Нормално е да те боли“, „Всички жени ги боли“, „Като родиш, ще ти мине“. А всъщност, непоносимите болки по време на менструация са сигнал, че може би се касае за ендометриоза.

Но нека преди това изясним какво точно представлява ендометриозата.

Ендометриозата представлява заболяване с хроничен характер, при което тъкан, подобна на тъканната обвивка на матката (ендометриум), се открива на места извън нея. Най-често се засягат зони в малкия таз, но е важно да знаеш, че ендометриозни лезии и огнища могат да бъдат открити, и по други места в тялото.

Най-често срещаният симптом при ендометриоза е много болезнената менструация: пациентките споделят, че обикновено трудно се повлияват от болкоуспокояващите медикаменти, които всички притежаваме в домашната си аптечка. Че буквално не могат да станат от леглото от болка, нито да извършват каквито и да е дребни дейности.Чести симптоми са:

· много болезнена менструация, трудно повлияваща се от стандартни болкоуспокояващи лекарства

· много обилно кръвотечение, продължаващо няколко дни

· хормонални смущения и болки по време на овулация

· болки и дискомфорт по време на полов акт

· гадене, повръщане и вдигане на температура по време на менструация

· чувство на умора и депресивни състояния

Ендометриозата може да се срещне и в други органи и части от тялото, затова определено не е за подценяване и е редно да имаш повишено внимание към симптомите, по време на менструация, както и да ги споделиш в цялост на акушер-гинеколога ти.

Други симптоми:

· болка в областта на рамото и ръката, в дните преди и по време на менструация

· усещане на задух и недостиг на въздух, в дните преди и по време на менструация

· храносмилателни проблеми, болки, запек/диария

· трудно задържане на урина, парене по време на уриниране или кръв в урината по време на менструация

· болки в краката

· кръвотечение от носа по време на менструация

Ако се припознаваш в някои от тези симптоми, важно е да проведеш консултация със специалист. Месец март е месецът за повишаване информираността за ендометриозата. Това е месецът, в който открито заявяваме, че не е нормално менструацията да боли. Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве организира безплатни прегледи за жени, които са получили диагнозата или се притесняват, че имат симптоми, през месеците март и април. В уебсайта на Фондацията може да откриете още много полезна информация както за ендометриоза, така и за различните възможности за лечение, включително за холистичния подход към заболяването – чрез промяна в храненето, начина на живот, управлението на стреса.

Дори при наличието на ендометриоза, не бива да губим надежда и да се отчайваме. Макар ендометриозата да не е лечима, винаги има какво да предприемем, както чрез конвенционални методи на лечение, така и чрез цялостна грижа за тялото ни и промяна в начина ни на живот.

Ето някои от вариантите за третиране на това специфично заболяване:

1. Оперативно лечение - следва да се обсъди с лекуващия лекар

2. Консервативни хормонални терапии - друг медицински подход, който също е строго индивидуален и подлежи на обсъждане със специалист

3. Спазване на хранителен режим и тренировки - това е нещо, което всеки човек, независимо здрав или болен, трябва да прави, защото качествената и добре подбрана храна доставя на тялото необходимите му нутриенти. А спортът, смятам, че е ясно за всички, носи толкова много позитиви, че няма да ми стигне една седмица да ги изредя. И не само спортът конкретно, а всякакво движение - моите любими крачки са неизменна част от ежедневието ми.

4. Прием на хранителни добавки – има различни хранителни добавки, които биха могли да помогнат за намаляване на някои от симптомите на ендометриоза. Натурални пробиотици ProLact са официален партньор на Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“.

За поръчки от сайта на Prolact, използвайте промокод MARINA10

5. Управление на стреса - грижата за себе си, за психиката, е от огромно значение за подобряването на цялостното състояние. Именно на такъв тип грижа наблягаме в предизвикателството „Обичам и се грижа за себе си 2“ и Dupefit 6.

Колкото по-бързо вземеш мерки, толкова по-скоро можеш да усетиш ефекта от всички тези стъпки, които трябва да предприемеш, за едно по-здраво и жизнено тяло, без болка.

Накрая ще завърша отново с призив към всички момичета, които изпитват силни болки по време на менструация. Никога не е нормално да боли. А ако боли, трябва да откриете каква е причината, независимо от това колко пъти ще чуете „нищо ти няма“.

През месец март може да подкрепите Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“, като ги последвате във Facebook и Instagram, споделите повече информация по темата или просто поговорите с ваша близка, която има болезнена менструация.