МАРИНА ДЕКОВА - Фитнес треньор и Вдъхновител

Как да се грижим за гърдите си - полезни практики в домашна обстановка


Грижата за нас, като жени, не се ограничава само до грима, прическата и дрехите. Грижата, преди всичко, започва отвътре - от физическото, духовното и менталното.


За всяка жена, а и за всеки човек, е изключително важно здравето и правилната грижа за него. Защото, да бъдем честни, не всеки знае как да се грижи правилно за себе си. И причината се крие в изобилието от информация - грешна и правилна, която ни залива отвсякъде - най-вече от социалните мрежи. Да не говорим и за динамиката, в която живеем и всеки бърза да „скролне” следващото стори, следващата социална мрежа и някак грижата за здравето сякаш остава на заден план.

Освен прекрасни женски тела, както повечето хора знаят, за мен е важно да създам у своите клиентки и полезни навици, свързани с грижата за здравето - на първо място - както и с красотата и дълголетието. И това, както можете да се досетите, включва и грижата за гърдите. Започваме от тонизиране, стягане и оформяне чрез физически тренировки, и стигаме до още по-голямо внимание към здравето на гърдите, с цел превенция от рак на гърдата, чрез различни практики както в домашни условия, така и навсякъде другаде, чрез упражнения и много други неща, всяко от които е неизменна и препоръчителна част от грижата за гърдите.В различната литература, на която съм попадала, се говори за рака на гърдата като неудовлетворение по отношение на женската същност, но всъщност не е доказано, нито сигурно, че това е така, защото всичко е индивидуално, и все пак е хубаво да се замислим и за тази гледна точка - появата на рак на гърдата, вследствие на отричането на женствеността и отдалечаването от нея, както и вследствие на гнева към майката.

Това може да е начало, от което да тръгнем, за да положим грижа за себе си и здравето. Затова ще започна от най-основната ми препоръка към вас и това е профилактичният преглед при специалист на всеки 6 или 12 месеца. Това важи по принцип не само за здравето на гърдите, а цялостно и е добре да се посещават специалисти в конкретните области през такъв период, за да бъдем спокойни, че сме напълно здрави. Но сега става дума за здравето на гърдите и тези прегледи са наистина важни, тъй като навреме може да се установи, ако има нещо притеснително и съответно да се вземат мерки.

Защото според проучване на Световната здравна организация през 2022 г. един от 5ма се сблъсква с рака през живота си. В процентово съотношение, само за сравнение, 23,8% от жените заболяват от рак на гърдата, а само 6,4% - от рак на щитовидната жлеза.

Тук искам да вметна една препоръка от моя страна. Преди да се подложите на каквото и да е лечение, се допитайте до минимум двама специалисти за две независими мнения.Следващата стъпка е вниманието към храната и консумацията на достатъчно вода, тъй като, знаете, водата е от огромно значение при всяко едно физическо състояние, независимо дали човек е активно спортуващ, клинично здрав или води заседнал начин на живот и има здравословен проблем.
За водата мисля, че достатъчно е говорено и писано, и дори до ден днешен се говори и пише, самата аз посветих цяла статия в блога си на нея, но въпреки това все още има хора, които не пият достатъчно вода и това неминуемо води до редица оплаквания и дискомфорти.

Нещо друго, което много жени вероятно пренебрегват или дори не знаят, това е вредата от носенето на сутиени с банели. Да, има много красиви модели, които изкушават, за други дами пък това е необходимост, тъй като тези с по-голям бюст изпитват дискомфорт или срам, ако са без сутиен, но истината е, че масовият модел сутиени е направен от некачествени материи и е крайно неудобен.

Защо е вреден?

Да започнем от там, че според някои проучвания, мамолози твърдят, че носенето на сутиен трябва да се ограничи само до дантелени, копринени или памучни, като съветват единствено дами с по-голям размер бюст да ги носят по време на физическа активност. За дами с малки гърди, съществуват прекрасни спортни бюстиета и потници, а липсата на сутиен всъщност спомага естественото укрепване на лигаментния апарат на млечната жлеза.

Един от лошите примери обаче са, например, т.нар. „невидими” сутиени - със силиконови подплънки, които залепват директно за кожата. Да, чудесна алтернатива са за дрехи с голи гърбове, без презрамки и т.н., но в действителност водят до прегряване на гърдите, съответно се увеличава кръвния поток, а това може да предизвика активиране на анормални клетки и впоследствие - дегенерация на злокачествени неоплазми.

Разбира се, ако в някакъв изключителен случай, се налага употребата на такъв вид сутиен, еднократно, това не би следвало да доведе до такива усложнения.

Единствените жени, които се поощряват да носят сутиен и то специален, са кърмещите такива, тъй като при тях не се цели естетика, а по-скоро по-добра хигиена и комфорт, а и сутиените за кърмачки са по-различни от стандартните и е съобразено състоянието, като дори няма банели. Банелите по-скоро притискат неправилно гърдите и има риск от спиране на кърмата.


Гърдите са подвижни части от тялото и блокирането на движението им през цялото време може да ги остави недостатъчно раздвижени. Изследване върху сутиени с помощта на EMG (електромиография) показа, че когато бягате с по-малко придържани гърди, гръдните мускули се свиват повече, в сравнение с по-добре придържаните. Но може да има повече болка, когато бягате при това положение. А когато горната част на тялото трябва да използва мускули, за да поддържа гърдите, тя използва тези мускули повече - което е и целта.

Но също така може да се окаже, че по-тежки натоварвания (от по-тежки гърди или дори по-малки гърди, които се ускоряват повече от отскока) по време на бягане, определено налага по-стабилна опора за гърдите.Кои са най-честите грешки, които допускат жените при покупка на сутиен?


1. Сутиенът е твърде стегнат

Също като при кърмещите дами, ако банелите и самият сутиен притиска гърдите, кръвният и лимфният поток се нарушават. Има дори твърдение от американски лекари, че рискът от развитие на рак на гърдата се увеличава 21 пъти по този начин, но няма достатъчно доказателства за това, така че можем просто да го отчетем като евентуален минус и това да е достатъчен стимул да изберем правилния сутиен…или пък да ходим без за постоянно. :) 

2. Сутиенът е силиконов (или като цяло от синтетични материи)

 

Както споменах по-горе, това е също предпоставка за вреда поради т. нар. „парников” ефект, а именно - прекалено загряване на гърдите.

3. Сутиенът е с неподходяща форма

Изключително е важно сутиенът, който сме избрали, да заема същата форма като нашите гърди - да не ги повдига, натиска или събира в средата на гръдната кост - това би довело до изтръпване на ръцете. Ако банелът се впива в тялото, меките тъкани и кръвоносните съдове се притискат, което уврежда и нервните влакна.
Далеч съм от мисълта, че на всяка жена поне веднъж в живота се е случвало да сложи неудобен и неправилно подбран сутиен, затова винаги има какво още да направим, за да подобрим състоянието на гърдите, независимо дали има оплакване или не. Ето няколко идеи:

• Физически упражнения

Научен доклад на Консултативния комитет за насоки за физическа активност от 2018 г. доказва, че физическата активност значително подобрява здравето и намалява риска от рак.
При преглед на 45 доклада, включващи стотици епидемиологични проучвания с няколко милиона участници в проучването, докладът откри силни доказателства за връзка между най-високите спрямо най-ниските нива на физическа активност и намалените рискове от рак на пикочния мехур, гърдата, дебелото черво, ендометриума, аденокарцином на хранопровода, бъбреците и стомаха . Относителното намаление на риска варира от приблизително 10 до 20%. Въз основа на 18 систематични прегледа и мета-анализи, докладът също така открива умерени или ограничени връзки между по-големи количества физическа активност и намалена смъртност по всички причини и специфична за рака смъртност при лица с диагноза рак на гърдата, колоректален или простатен рак, с относителна намаляване на риска, вариращо почти до 40 до 50%. Актуализираното търсене с 5 мета-анализа и прегледани 25 изходни документа потвърди тези констатации.

• Самомасажи с топка (наречени още „миофасциално освобождаване”)
  • подпомага лимфата
  • повишаване циркулацията и притока на кръв
  • повишаване гъвкавостта на ставите
  • намаляване адхезията
  • предотвратяване на наранявания
  • премахване на напрежението в мускулите
  • освобождаване на ендорфини за намаляване на болката
  • облекчаване на психическия стрес• Самомасаж с ръце или, иначе казано, масаж на гърди

Може да бъде от полза за всеки човек, страдащ от неврологично разстройство както във физически, така и в психологически аспект. Масажът може да бъде изключително полезен, когато се прилага по време на хронична болка, висок мускулен тонус, след операция и стегнати мускули и може да доведе до редица физиологични ефекти като повишен клетъчен обмен, освобождаване на ендорфини, окситоцин и еластичност на тъканите. Полученото масажно лечение може да доведе до редица ползи като повишена гъвкавост и обхват на движение, намалено напрежение, болка и стрес. Повече може да прочетете тук.

 

Подходящо е този масаж да се прави с масажно масло, както и с антицелулитния гел фреш на KräuterhoF, чиито съставки:

→ Кофеин
→ Карнитин
→ Креатин
→ Екстракт от розмарин
раздвижват лимфата БЕЗ загравящ ефект и съдейства за намаляване на излишните мастни натрупвания.

Код за намаление на продуктите от Bionat -> MARINA10


• Самомасаж с вендуза

За дами с по-пищни форми е много подходящ вариант. Вендузата стимулира образуването на качествен колаген в кожата, което прави гърдите и третираните зони по-стегнати. Също така помага за по-доброто движение на лимфата и изчиства паметта на фасцията, нещо което и Айенгар йогата също има свойството да прави. • Грижа за цялото тяло и добрата осанка

Точно това, на което наблягаме в Айенгар йога 1.0, 1.2 и 1.3, защото този метод може да въздейства не само на мускулната система, но и на скелета, като реално може да подобри някои дефекти по тялото и да подобри стойката. Също, оказва влияние на вътрешните органи и жлезите с вътрешна секреция, мозъчната дейност, психологическото състояние.
Интересен факт е, че това е основният метод, върху който са правени клинични изследвания, свързани с човешката психика и физика.

И не на последно място:

• Прием на пробиотик

Все повече се говори за чревния микробиом и основната му роля в поддържането на добра имунна и ендокринна система, което се дължи на факта, че червата ни за неразривно свързани с цялостното ни здраве и хормонален баланс.
Ако обаче са налице редица усложнения, водещи до т.нар. дисбиоза (нарушен баланс на чревната флора), това е възможно да доведе до широк спектър здравословни проблеми и състояния като:

• Предменструален синдром (ПМС)
• Затлъстяване
• Метаболитен синдром
• Ракови заболявания, свързани с естрогена (рак на млечни жлези и простата)
• Безплодие
• Промени в настроението
• Сърдечно-съдови заболявания

Как да се справим, ако някое от горепосочените състояния е налице?

На първо място, стресът, сънят, храненето, работата и времето, което отделяме за почивка са от съществено значение и оказват влияние върху човешкото здраве. Затова е хубаво да обърнете внимание и на тях. След което, набавете си качествени адаптогени.Какво е адаптоген?

Адаптогенът е натурално растително средство с някои много специфични ползи за нас. Може да ни помогне да се успокоим, да имаме повече енергия, да спим по-добре, да нормализираме дисбалансите и да се погрижим за здравето на надбъбречната жлеза, или казано по друг начин – да помогнат на организма да се справя по-лесно с ежедневния стрес.

От няколко години се доверявам единствено на ProLact  що се отнася до качествен пробиотик, тъй като разполагат с широка гама пробиотици за различни цели и здравословни казуси. Един от любимите ми е именно ProLact Aphrodite+ , специално създаден, за да подпомогне женското здраве. Той съдържа натурален екстракт от корен на коприва, който действа като естествен адаптоген.

Код за намаление на продуктите на ProLact -> MARINA10, както безплатни консултации на ask@marinadekova.com

 

Статията стана дълга, но и грижата за здравето е тема, която изисква своето време и енергия!

За безплатни консултации, можете да ми пишете на посочения мейл или да се приобщите в общността на Team Marina, където сме се събрали група от вдъхновяващи жени с общи цели, а именно здравословен, осъзнат и активен начин на живот.