МАРИНА ДЕКОВА - Фитнес треньор и Вдъхновител

Йога практика по време на цикъл

24,9лв.

Описание

За никого не е тайна, че жените сме подвластни на хормоните си и много от физиологичните и психическите ни състояния зависят от тях. Именно те са част от причините да говорим за женска йога практика. И когато построяваме йога практиката си, винаги трябва да имаме предвид дните на менструацията си през месеца и да следваме различна програма през това време. 

По време на менструалното кървене някои пози са забранени за изпълнение, други се препоръчва да бъдат избягвани, а трети изпълняваме в различни от обичайните варианти. За да разберем защо е така, трябва да сме наясно с промените, които настъпват в тялото ни през това време. В течение на месеца вътрешният слой на лигавицата на матката постепенно се удебелява и в случай че бременност не е настъпила, тялото ни няма нужда от хипертрофирала лигавица. Затова матката ни натежава и започва да отделя лигавицата заедно с известно количество кръв и други вещества.Наша задача е да подпомогнем този процес или най-малкото да не го възпрепятстваме. По тази причина обърнати пози в този период са абсолютно забранени. 

Знаейки, че менструалната кръв трябва да бъде изведена от тялото, трябва да избягваме и пози с напрягане на коремната област и да избираме такива, които не правят корема напрегнат и твърд. В първите дни избягваме и пози с изтегляне на гръбнака назад, тъй като те спират кръвотечението.

Често избираме пози от легнало по гръб положение с подходящи помощни материали под формата на опори, които да подпомогнат кръвоотделянето. Изтеглянията напред с различни помощни материали също благоприятстват процеса на изчистване на матката.

В периода на менструално кървене за много жени е нормално усещането за умора и липса на енергия, така че, особено в първите дни на кръвотечението, избягваме и пози от стоеж, които биха натоварили краката ни.

В деня, в който кървенето приключи, е важно да се върнем към позите, които сме избягвали по време на цикъла, особено обърнатите пози, тъй като те са важни за поддържане на хормоните ни в баланс. 

 

Целта на практиката е да подпомогне процеса на пречистване на организма и да ни даде чувство на лекота и комфорт в тялото по време на менструацията.

Практиката ще се проведе на живо на 27.07.2023г. от 9:00 сутринта, след което всички ще получат запис, който ще си остане ваш завинаги. 

 

Практиката е безплатна за всички участници от 8-седмичната програма Айенгар йога ниво 1.

 

 

 

ЗА КОГО Е ПОДХОДЯЩА ПРОГРАМАТА?

icon

За всяка дама, която желае да се погрижи за себе си по време на своята менструация

ВОДЕЩ НА ПРОГРАМАТА

lecturer

Маргарита Манева

Сертифициран Айенгар йога учител

„Здравейте,

Казвам се Маргарита Манева и се занимавам с йога почти целия си съзнателен живот. Аз съм търсещ логиката на всичко, с което се занимавам човек и през годините съм срещала и практикувала различни видове йога, но нито един от тях не ми даде достатъчно обосновани отговори на многото ми въпроси. През 2014 година се срещнах с Айенгар йога на първото за България представяне на методиката и последващ курс за преподаватели. Не мога да кажа, че беше любов от пръв поглед, тъй като това е една взискателна методика с тежко обучение и строги изпитни критерии, но преминатото от мен обучение, ме накара да не погледна нито един път назад към всички останали стилове.

Самата методика се отличава с изключителна прецизност в изпълнение на позите, за да може да бъде постигнат благотворния им ефект върху човешкото тяло, който е описан в текстовете. Работи се последователно, като се започва от простите неща, постепенно се добавят нови и по-сложни, и по този начин практиката се развива. Подходът е академичен, постоянно се развива и усъвършенства върху базата, оставена ни от Б.К.С. Айенгар. Има пози и модификации за всяко състояние на тялото, а през последните десетилетия се обръща все по-голямо внимание на особеностите на женската практика, спрямо специфичните нужди на жената в различните етапи от нейния живот – полово съзряване, месечни цикли, бременност, следродилен период, кърмене и хормонални изменения в по-старша възраст.

Имах шанса да преживея бременността си със знанията, вече придобити от обучението ми в методиката и препоръките на моите учители. Това ми помогна да се насладя на изключително лека и активна бременност, без голяма част от обичайните оплаквания, макар самата бременност да беше „сложна“ и съпроводена с постоянно лекарско наблюдение и терапия, и да, родих детето си на наскоро навършени 40 години."

КАКВО ЩЕ ВИ Е НЕОБХОДИМО ЗА ПРАКТИКИТЕ?

✔️ Устройство (телефон/компютър/телевизор), на който да пуснете тренировките на живо или на запис
✔️ Удобна тренировъчна постелка
✔️ Удобен екип за трениране
✔️ Практиките се изпълняват на бос крак
✔️ Колан за йога – може да бъде заместен евентуално с ластик за тренировки или по-дълъг не-еластичен шал
✔️ 2 блокчета – оптимално е да бъдат от дърво или корк, но и пластмасовите вършат чудесна работа; може да се заменят с по-дебели книги
✔️ Стол – в йога използваме специални столове, но вие може да ползвате какъвто имате, стига да има облегалка
✔️ болстер – може да бъде заменен с 2-3 сгънати одеала, по възможност твърди, може да се използва и достатъчно стабилна и устойчива възглавница от диван

ВАРИАЦИИ - ЦЕНИ

СТАНДАРТНА РЕГИСТРАЦИЯ

24,9лв.

Запиши се за йога практика по време на менструация и усети комфорта и лекотата от тялото си.