Веган или не – ти избираш дали да бъдеш здрав

Веган или не – ти избираш дали да бъдеш здрав

{:en}

В последно време доста хора ми задават въпроса дали съм станала веган. Не съм сигурна дали изобщо някога бих се причислила към група хора, класифицирана според разбиранията им за хранене. Единственото, което има значение за мен е да съм здрава, енергична и да се чувствам добре. А това, с какво хранене се постига – е без значение.

Най-важното е да усещаме и да разчитаме сигналите на тялото си. Всеки организъм, храносмилателна система и процес по усвояване на хранителните вещества е строго индивидуален, така че връзката, която правим с храната и последствията от нея са ключови за осъзнаване и разбиране кое е добре за нас и кое не. Реакции като регулярна водна задръжка, подпухнал вид, качване на тегло (подкожни мазнини), слаб тонус и енергия, поява на алергии, депресия, стомашни киселини, констипация, газове, мигрена, болки по ставите и други са само начални реакции на организма и се появяват, за да ни сигнализират, че нещо не е както трябва в начина ни на живот, който водим и храната, която консумираме.

Както ви разказах в една от предните си статии, от година и половина се боря с алергия, за която алерголозите обявиха, че се активира от прах, котки, акари, цъфтежи, полени и други и че лечението, което трябва да проведа включва кортикостероидни препарати, антихистамини и капки за нос, съдържащи ксилометазолин. Категорично отказах да се подложа на този вид терапия, защото знам, че това не би довело до излекуване на алергията.

Веган или не – ти избираш дали да бъдеш здрав

За жалост голяма част от конвенционалната медицина не лекува първоизточника на заболяването и ако ние не подходим отговорно към здравето си, нито държавата, нито медицината, нито фармацевтичната индустрия би се погрижила за нас. Все повече осъзнавам колко е трудно за повечето хора да поемат лична отговорност, било то за собственото си здраве, действия, работа.

Нека се върнем отново на темата за храненето. Много неща и навици промених в последно време с една единствена цел – да не се чувствам като болен човек, а напротив – като млад, жизнерадостен, пълен с енергия, тонус и идеи. Да се насладя спокойно на бременността си, да очаквам и да се подготвя за новия живот, който очаквам съвсем скоро.

А коя е пълноценна и пълна с хранителни вещества храна?

Основата на моята диета, както и на всеки човек, който иска да бъде здрав, трябва да съдържа достатъчно растителна храна, в това число зеленчуци (плодови, пъпкови, листни, листно-стъблени, луковични, кореноплодни и клубеноплодни), плодове, семена, ядки, зърнени и бобови култури, като умишлено не включвам на преден план месните храни, за тях ще обясня малко по-надолу в статията.

Най-много залагам на листните зеленчуци, защото вярвам в лечебните им свойства. Листните зеленчуци имат алкализиращо действие на организма, а както вече писах, още през 1931 г е дадена Нобелова награда на д-р Ото Варбург за откритието му, че раковите клетки се размножават в анаеробни (безкислородни) или иначе казано киселинни условия. А киселинната среда се образува от киселинни храни и напитки като преработени храни (бяла захар, бяло брашно), пържени храни, млечни продукти, яйца, месо, риба, кафе, алкохол, но също така е интересно да знаете, че и храни като кафявия ориз и орехите са киселинно-образуващи. Ето защо е добре да можем да поддържаме този алкално-киселинен баланс и да съумяваме да комбинираме на седмична база достатъчно разнообразие от висококачествени храни.

Други предимства на листните зеленчуци са, че регулират солната киселина в стомаха, богати са на фибри (действат като пречиствателна гъба на червата), хлорофил (повече за хлорофила можете да прочетете в предната ми статия „Защо трябва да приемаме фибри и как излекувах дългогодишната си алергия“) и ензими. 

Не пренебрегвам в никакъв случай и останалите изброени зеленчуци, просто не присъстват в такива количества в менюто ми, колкото листните.

Няма да задълбавам повече за лечебните и чудодейните свойства на растителните храни, на друго бих искала да обърна внимание. Начинът, по който са отглеждани в днешно време ги лишава до голяма степен от ценните им вещества, понеже колкото почвата е по-богата на витамини и минерали, толкова и плодовете и зеленчуците ще са богати също. За съжаление масовото производство до голяма степен подценява тези факти с цел печалба на повече пари. Неслучайно Рузвелт е казал: „Народ, който унищожава своите почви, унищожава себе си“.

Веган или не – ти избираш дали да бъдеш здрав

 

Другият проблем с растителните храни е, че се пръскат с пестициди, които от своя страна също образуват токсини. Те водят не само до храносмилателни проблеми, но и нарушават функционирането на клетките, могат да бъдат дори канцерогенни.

И не говоря от прищевки „сега ще ям само органик храни“, говоря от опит. Колкото повече увеличавах органичните зеленчуци и плодове в менюто си, набавяни от малки сертифицифирани био ферми, толкова и здравословното ми състояние започна да се подобрява с всеки изминал ден, неприятното акне по гърба ми също напълно изчезна.

Направих отново експеримент да включа пръскани зеленчуци и плодове в менюто си. След няколко дни почувствах лек дискомофорт в областта на синусите – сърбеж и отделяне на секрет.

Преди бях на мнение, че „био“ сертифицираните храни и ферми са създадени единствено с маркетингова цел, но това е мнение само на хората, които не са

Веган или не – ти избираш дали да бъдеш здрав

запознати. А масовите производители ни хвърлят прах в очите с фрази като: „А като са био, защо не се развалят за един ден“, което няма обосновка.

Направих подобен експримент, но този път с животински източници – яйцата от пасищно отглеждани кокошки, пасищни животни и диво-отглеждана риба срещу животински продукти, произвеждани за масово производство.

Експериментът направих на чист стомах и без примес на друга храна, различна от зеленчуци. Винаги след прием на храна, купувана от обикновен магазин, тялото ми до няколко дни отново започва да реагира неодобрително. А защо това се получава?

В съвременната епоха на масова продукция на храната, ние се храним и повишаваме източниците си на белтъчини по начин, който е напълно чужд и неестествен за тялото, а проблемът идва от начина на тяхното отглеждане.

Добитъкът, който някога са позволявали да се скита по полята и да пасе свежа трева, сега се държи в огромни хранилки, където тлъстее от зърното, с което го хранят. Рибата, която някога сме ловили във водоемите и голяма част, от която е хищна, сега е ограничена и хранена с диета от пелети, тъпкана с царевица, соя и рапично олио. Тестовете показват, че промишлено развъжданата сьомга съдържа шестнадесет пъти повече токсина РСВ, който се свърза с рака, отколкото дивата сьомга. При рибата от рибарниците често се използват изкуствени оцветители, за да им докарат по-привлекателен розовеещ цвят „сьомга“, а тези оцветители се свързват с дефекти на очите и увреждат ретината.

Съвместно проучване на ДЗ на САЩ и университета „Клемсън“ от 2009 г. сравнява качествата на телешкото от животни, пасли трева, с телешкото от животни, хранени със зърно, и заключава, че традиционният режим на тревопастните дава по-добри резултати от храненето със зърно по много причини:

 • Телешкото от животни, пасли трева, има над 400% повече витамин А и Е;
 • То осигурява по-високи нива на витамините от група B тиамин и робофлавин;
 • Съдържа по-големи количества калций, магнезий и калий;
 • Телешкото от животни, пасли трева, е от два до четири пъти по-богато на здравословните Омега-3 мастни киселини;
 • Както и дивата сьомга, така и месото, идващо от животни, които се хранят по-близо до естествения си хранителен режим, съдържа по-здравословно съотношение на Омега-3 към Омега-6 мастни киселини;
 • Телешкото от животни, пасли трева, е с по-високо съдържание на линоленова киселина (ГЛА), която е потенциално оръжие за борба с рака и спомага за метаболичното разграждане на мазнините. Добитъкът, пасъл трева, има между 300% и 400% повече ГЛА, отколкото животните, затлъстели от хранене със зърно на хранилка.

Когато пилетата се отглеждат на закрито, те са лишени от открити пространства и слънчева светлина, два важни фактора, формиращи естествената им среда. Следвателно, месото и яйцата им лишават нас от съществени хранителни микроелементи. Кокошките, които се хранят естествено и се местят всеки ден, за да си търсят нови семенца, трева и насекоми, произвеждат яйца с десет пъти по-високо съдържание на Омега-3, отколкото промишлено развъжданите кокошки. Яйцата от щастливи кокошки съдържат от три до шест пъти повече витамин D от яйцата на кокошките, гледани на закрито. 

Другото заключение, до което стигнах и което е в противорез с храненето, което се практикува масово от спортисти и културисти е, че ежедневната консумация на животински продукти за дълъг период от време няма да повлияе положително на здравето ни. Трябва да се правят периодизации и пречистване поне 2 пъти годишно от животинските храни.

Животинските продукти дават най-много отпадни вещества

Те отделят в обмяната много повече кисели деривати, отколкото растителните. Месото в частност повишава пикочната киселина, уреята и креатинина. По този начин краде алкални резерви – главно калциеви и фосфатни, като също натоварва и разяжда бъбреците. Освен това се образуват много междинни съединения, които се утаяват в клетки и междуклетъчни пространства. Пикочната киселина седиментира в ставите и се развива подагра, утаява се в бъбреците и се формират камъни.

Когато жлъчният сок е свръхконцентриран от мастни съединения се отлагат жлъчни камъни. Липидните комплекси също така постепенно запушват кръвоносните съдове с последващи инсулти, инфаркти и други. Белтъчните деривати-парапротеини могат да се натрупват в мозъчните клетки и да развият Алцхаймер. В бъбрека може да се отлага амилоид с резултат  – бъбречна недостатъчност. Всеки тумор съдържа много повече холестеролни деривати, явявайки се като контейнер с отпадъци.

Ето защо е жизнено важно да разнообразяваме храната си, колкото е възможно по-често, за да не привиква организма към един вид храна, вследствие на което да се образуват алергии, непоносимости и отделяне на хистамини.

Това може би ще отговори и на въпроса на много от вас, зададен в последно време: „Веган ли съм?“.

Веган или не – ти избираш дали да бъдеш здрав

Не, не съм на този етап от живота си. Храня се балансирано, като се старая в диетата ми да не присъства ежедневна консумация на по-тежки храни като месо, риба, яйца и бобови култури, а по-скоро ги включвам 2-3 пъти седмично.

Много от вас ще си помислят, че тези храни са по-скъпи от обикновените и няма да сгрешат, аз също съм си го мислила и съм била на това мнение. Но когато започнах да давам повече пари за лекарства, които от своя страна още повече интоксикират тялото ми, се замислих дали евтиното не струва твърде скъпо на нашето здраве? Вместо да губим време в чакане пред лекарския кабинет на поредния гуру-специалист, можем да го оползотворим пълноценно в компанията на любимите хора или любимото хоби. Или пък да насочим усилията си в изкарването на допълнителни пари, ако това е с голям приоритет?

Винаги можем да намерим оправдания, с цел избягване от отговорност за нас и нашето здраве. Всичко зависи от нас и от нашия избор!

{:}{:bg}

В последно време доста хора ми задават въпроса дали съм станала веган. Не съм сигурна дали изобщо някога бих се причислила към група хора, класифицирана според разбиранията им за хранене. Единственото, което има значение за мен е да съм здрава, енергична и да се чувствам добре. А това, с какво хранене се постига – е без значение.

Най-важното е да усещаме и да разчитаме сигналите на тялото си. Всеки организъм, храносмилателна система и процес по усвояване на хранителните вещества е строго индивидуален, така че връзката, която правим с храната и последствията от нея са ключови за осъзнаване и разбиране кое е добре за нас и кое не. Реакции като регулярна водна задръжка, подпухнал вид, качване на тегло (подкожни мазнини), слаб тонус и енергия, поява на алергии, депресия, стомашни киселини, констипация, газове, мигрена, болки по ставите и други са само начални реакции на организма и се появяват, за да ни сигнализират, че нещо не е както трябва в начина ни на живот, който водим и храната, която консумираме.

Както ви разказах в една от предните си статии, от година и половина се боря с алергия, за която алерголозите обявиха, че се активира от прах, котки, акари, цъфтежи, полени и други и че лечението, което трябва да проведа включва кортикостероидни препарати, антихистамини и капки за нос, съдържащи ксилометазолин. Категорично отказах да се подложа на този вид терапия, защото знам, че това не би довело до излекуване на алергията.

Веган или не – ти избираш дали да бъдеш здрав

За жалост голяма част от конвенционалната медицина не лекува първоизточника на заболяването и ако ние не подходим отговорно към здравето си, нито държавата, нито медицината, нито фармацевтичната индустрия би се погрижила за нас. Все повече осъзнавам колко е трудно за повечето хора да поемат лична отговорност, било то за собственото си здраве, действия, работа.

Нека се върнем отново на темата за храненето. Много неща и навици промених в последно време с една единствена цел – да не се чувствам като болен човек, а напротив – като млад, жизнерадостен, пълен с енергия, тонус и идеи. Да се насладя спокойно на бременността си, да очаквам и да се подготвя за новия живот, който очаквам съвсем скоро.

А коя е пълноценна и пълна с хранителни вещества храна?

Основата на моята диета, както и на всеки човек, който иска да бъде здрав, трябва да съдържа достатъчно растителна храна, в това число зеленчуци (плодови, пъпкови, листни, листно-стъблени, луковични, кореноплодни и клубеноплодни), плодове, семена, ядки, зърнени и бобови култури, като умишлено не включвам на преден план месните храни, за тях ще обясня малко по-надолу в статията.

Най-много залагам на листните зеленчуци, защото вярвам в лечебните им свойства. Листните зеленчуци имат алкализиращо действие на организма, а както вече писах, още през 1931 г е дадена Нобелова награда на д-р Ото Варбург за откритието му, че раковите клетки се размножават в анаеробни (безкислородни) или иначе казано киселинни условия. А киселинната среда се образува от киселинни храни и напитки като преработени храни (бяла захар, бяло брашно), пържени храни, млечни продукти, яйца, месо, риба, кафе, алкохол, но също така е интересно да знаете, че и храни като кафявия ориз и орехите са киселинно-образуващи. Ето защо е добре да можем да поддържаме този алкално-киселинен баланс и да съумяваме да комбинираме на седмична база достатъчно разнообразие от висококачествени храни.

Други предимства на листните зеленчуци са, че регулират солната киселина в стомаха, богати са на фибри (действат като пречиствателна гъба на червата), хлорофил (повече за хлорофила можете да прочетете в предната ми статия „Защо трябва да приемаме фибри и как излекувах дългогодишната си алергия“) и ензими. 

Не пренебрегвам в никакъв случай и останалите изброени зеленчуци, просто не присъстват в такива количества в менюто ми, колкото листните.

Няма да задълбавам повече за лечебните и чудодейните свойства на растителните храни, на друго бих искала да обърна внимание. Начинът, по който са отглеждани в днешно време ги лишава до голяма степен от ценните им вещества, понеже колкото почвата е по-богата на витамини и минерали, толкова и плодовете и зеленчуците ще са богати също. За съжаление масовото производство до голяма степен подценява тези факти с цел печалба на повече пари. Неслучайно Рузвелт е казал: „Народ, който унищожава своите почви, унищожава себе си“.

Веган или не – ти избираш дали да бъдеш здрав

 

Другият проблем с растителните храни е, че се пръскат с пестициди, които от своя страна също образуват токсини. Те водят не само до храносмилателни проблеми, но и нарушават функционирането на клетките, могат да бъдат дори канцерогенни.

И не говоря от прищевки „сега ще ям само органик храни“, говоря от опит. Колкото повече увеличавах органичните зеленчуци и плодове в менюто си, набавяни от малки сертифицифирани био ферми, толкова и здравословното ми състояние започна да се подобрява с всеки изминал ден, неприятното акне по гърба ми също напълно изчезна.

Направих отново експеримент да включа пръскани зеленчуци и плодове в менюто си. След няколко дни почувствах лек дискомофорт в областта на синусите – сърбеж и отделяне на секрет.

Преди бях на мнение, че „био“ сертифицираните храни и ферми са създадени единствено с маркетингова цел, но това е мнение само на хората, които не са

Веган или не – ти избираш дали да бъдеш здрав

запознати. А масовите производители ни хвърлят прах в очите с фрази като: „А като са био, защо не се развалят за един ден“, което няма обосновка.

Направих подобен експримент, но този път с животински източници – яйцата от пасищно отглеждани кокошки, пасищни животни и диво-отглеждана риба срещу животински продукти, произвеждани за масово производство.

Експериментът направих на чист стомах и без примес на друга храна, различна от зеленчуци. Винаги след прием на храна, купувана от обикновен магазин, тялото ми до няколко дни отново започва да реагира неодобрително. А защо това се получава?

В съвременната епоха на масова продукция на храната, ние се храним и повишаваме източниците си на белтъчини по начин, който е напълно чужд и неестествен за тялото, а проблемът идва от начина на тяхното отглеждане.

Добитъкът, който някога са позволявали да се скита по полята и да пасе свежа трева, сега се държи в огромни хранилки, където тлъстее от зърното, с което го хранят. Рибата, която някога сме ловили във водоемите и голяма част, от която е хищна, сега е ограничена и хранена с диета от пелети, тъпкана с царевица, соя и рапично олио. Тестовете показват, че промишлено развъжданата сьомга съдържа шестнадесет пъти повече токсина РСВ, който се свърза с рака, отколкото дивата сьомга. При рибата от рибарниците често се използват изкуствени оцветители, за да им докарат по-привлекателен розовеещ цвят „сьомга“, а тези оцветители се свързват с дефекти на очите и увреждат ретината.

Съвместно проучване на ДЗ на САЩ и университета „Клемсън“ от 2009 г. сравнява качествата на телешкото от животни, пасли трева, с телешкото от животни, хранени със зърно, и заключава, че традиционният режим на тревопастните дава по-добри резултати от храненето със зърно по много причини:

 • Телешкото от животни, пасли трева, има над 400% повече витамин А и Е;
 • То осигурява по-високи нива на витамините от група B тиамин и робофлавин;
 • Съдържа по-големи количества калций, магнезий и калий;
 • Телешкото от животни, пасли трева, е от два до четири пъти по-богато на здравословните Омега-3 мастни киселини;
 • Както и дивата сьомга, така и месото, идващо от животни, които се хранят по-близо до естествения си хранителен режим, съдържа по-здравословно съотношение на Омега-3 към Омега-6 мастни киселини;
 • Телешкото от животни, пасли трева, е с по-високо съдържание на линоленова киселина (ГЛА), която е потенциално оръжие за борба с рака и спомага за метаболичното разграждане на мазнините. Добитъкът, пасъл трева, има между 300% и 400% повече ГЛА, отколкото животните, затлъстели от хранене със зърно на хранилка.

Когато пилетата се отглеждат на закрито, те са лишени от открити пространства и слънчева светлина, два важни фактора, формиращи естествената им среда. Следвателно, месото и яйцата им лишават нас от съществени хранителни микроелементи. Кокошките, които се хранят естествено и се местят всеки ден, за да си търсят нови семенца, трева и насекоми, произвеждат яйца с десет пъти по-високо съдържание на Омега-3, отколкото промишлено развъжданите кокошки. Яйцата от щастливи кокошки съдържат от три до шест пъти повече витамин D от яйцата на кокошките, гледани на закрито. 

Другото заключение, до което стигнах и което е в противорез с храненето, което се практикува масово от спортисти и културисти е, че ежедневната консумация на животински продукти за дълъг период от време няма да повлияе положително на здравето ни. Трябва да се правят периодизации и пречистване поне 2 пъти годишно от животинските храни.

Животинските продукти дават най-много отпадни вещества

Те отделят в обмяната много повече кисели деривати, отколкото растителните. Месото в частност повишава пикочната киселина, уреята и креатинина. По този начин краде алкални резерви – главно калциеви и фосфатни, като също натоварва и разяжда бъбреците. Освен това се образуват много междинни съединения, които се утаяват в клетки и междуклетъчни пространства. Пикочната киселина седиментира в ставите и се развива подагра, утаява се в бъбреците и се формират камъни.

Когато жлъчният сок е свръхконцентриран от мастни съединения се отлагат жлъчни камъни. Липидните комплекси също така постепенно запушват кръвоносните съдове с последващи инсулти, инфаркти и други. Белтъчните деривати-парапротеини могат да се натрупват в мозъчните клетки и да развият Алцхаймер. В бъбрека може да се отлага амилоид с резултат  – бъбречна недостатъчност. Всеки тумор съдържа много повече холестеролни деривати, явявайки се като контейнер с отпадъци.

Ето защо е жизнено важно да разнообразяваме храната си, колкото е възможно по-често, за да не привиква организма към един вид храна, вследствие на което да се образуват алергии, непоносимости и отделяне на хистамини.

Това може би ще отговори и на въпроса на много от вас, зададен в последно време: „Веган ли съм?“.

Веган или не – ти избираш дали да бъдеш здрав

Не, не съм на този етап от живота си. Храня се балансирано, като се старая в диетата ми да не присъства ежедневна консумация на по-тежки храни като месо, риба, яйца и бобови култури, а по-скоро ги включвам 2-3 пъти седмично.

Много от вас ще си помислят, че тези храни са по-скъпи от обикновените и няма да сгрешат, аз също съм си го мислила и съм била на това мнение. Но когато започнах да давам повече пари за лекарства, които от своя страна още повече интоксикират тялото ми, се замислих дали евтиното не струва твърде скъпо на нашето здраве? Вместо да губим време в чакане пред лекарския кабинет на поредния гуру-специалист, можем да го оползотворим пълноценно в компанията на любимите хора или любимото хоби. Или пък да насочим усилията си в изкарването на допълнителни пари, ако това е с голям приоритет?

Винаги можем да намерим оправдания, с цел избягване от отговорност за нас и нашето здраве. Всичко зависи от нас и от нашия избор!

{:}

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.